Η Forthnet περνάει στον πλήρη έλεγχο της United Group

Η Forthnet περνάει στον πλήρη έλεγχο της United Group

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόκτηση των μειοψηφικών συμμετοχών της Forthnet προχωράει η BC Partners, το ευρωπαϊκό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο, που ολοκλήρωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την εξαγορά του χρέους της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών γνωστοποίησε χθες ότι η BC Partners απέκτησε το 14,1% που διέθετε η Wind στη Forthnet, μεταβίβαση που έλαβε χώρα την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα μεταβιβάστηκε στη συνδεδεμένη με την BC Partners εταιρεία Newco United Group Hellas το 9,63% που κατείχε στη Forthnet η μαλτέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go Plc. Η τελευταία, στις 5 Νοεμβρίου ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο της Μάλτας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Newco United Group, κάνοντας γνωστό ότι το τίμημα που θα εισπράξει από τη συναλλαγή τοποθετείται σε 3,2 εκατ. ευρώ ή 0,1 ευρώ ανά μετοχή.

Επειτα και από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (call option) για την απόκτηση μετοχών της Forthnet που αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,6% τις οποίες κατείχαν τράπεζες και κατόπιν της μετατροπής του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 70,1 εκατ. ευρώ σε μετοχές, το ποσοστό που ελέγχει η United Group στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών διαμορφώνεται στο 84,6%. Τις προσεχείς ημέρες θα φανεί τι μέλλει γενέσθαι με δύο ακόμη μειοψηφικές συμμετοχές. Τα ποσοστά, δηλαδή, του 9,63% που η αραβικών συμφερόντων Mazaars Invest ελέγχει στη Forthnet και του 2,77% που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Vodafone.

Οι κινήσεις αυτές, η απόκτηση των περισσότερων μειοψηφικών μεριδίων, σηματοδοτούν τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών της Forthnet από τη United Group του ομίλου BC Partners και θα οδηγήσουν την τελευταία στην υποβολή, βάσει της νομοθεσίας, υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά μετοχών που δεν διαθέτει. Μένει να φανεί εάν η δημόσια πρόταση θα λάβει χώρα πριν ή αφότου η United έλθει σε συμφωνία με τη Mazaars Invest για την απόκτηση του ποσοστού της στη Forthnet.

Ενόσω η United Group διαπραγματευόταν με τους κατόχους των ποσοστών μειοψηφίας την εξαγορά τους, σε παράλληλο χρόνο η Newco United προχώρησε, αρχές του μηνός, στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 27 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της Forthnet Media προχώρησε και σε μια τυπική κίνηση. Χορήγησε την απαιτούμενη άδεια (βάσει του άρθρου 100 του ν. 4548/2018) για την παροχή από την εταιρεία προς τη Newco εγγύησης υπέρ της μητρικής της εταιρείας (Forthnet Α.Ε.) για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του ομολογιούχου από απορρέουν από το ομολογιακό δάνειο.

Ο πλήρης έλεγχος της Forthnet από τη United θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, που αγγίζει τα 330 εκατ. ευρώ εάν ληφθούν υπόψη οι τόκοι. Η εταιρεία, στο τέλος του Ιουνίου 2020, διέθετε συνολικά 873.000 συνδρομές, 650.000 μοναδικούς πελάτες και 550.000 ενεργούς συνδρομητές broadband. Από αυτούς, 92.000 αφορούν ευρυζωνικές συνδρομές (NGA). Η συνδρομητική βάση Pay TV έκλεισε στις 456.000, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Υπό την «ομπρέλα» της United Group αναμένεται να ενισχυθεί και το περιεχόμενο της Nova μέσω συνεργασιών με διεθνή κινηματογραφικά στούντιο αλλά και μέσω πρωτότυπων παραγωγών και συμπαραγωγών οπτικοακουστικού περιεχομένου. Ο τομέας του μιντιακού περιεχομένου αποτελεί για τη United Group βασική δραστηριότητα, καθώς μέσω της United Media δραστηριοποιείται σε επτά χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, με την εταιρεία να διαβλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή