Η Airbnb οδεύει προς ένταξη στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Η Airbnb οδεύει προς ένταξη στο αμερικανικό χρηματιστήριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την καταστροφική επίπτωση του κορωνοϊού στις δραστηριότητες του κλάδου των ταξιδίων, της αναψυχής και του τουρισμού, η οποία φαίνεται στην πολυαναμενόμενη αίτηση της Airbnb να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, υπάρχουν και φωτεινά σημεία: κι αυτά έχουν να κάνουν με τον εσωτερικό τουρισμό. Το τρίτο τρίμηνο η Αirbnb εμφάνισε κέρδη λόγω τόνωσης των διακοπών σε κοντινούς προορισμούς, αν και δεν αναμένεται πως θα συνεχίσει ομοίως και το τρέχον τέταρτο τρίμηνο. Ειδικότερα, τα έσοδα ήταν μειωμένα 18% από πέρυσι στο 1,3 δισ. δολάρια, αλλά πολύ λιγότερο από της ανταγωνίστριάς της Booking Holdings, με πτώση 48%. Το εν λόγω διάστημα για την Airbnb ήταν το επικερδέστερο τρίτο τρίμηνο με κριτήριο τα μεικτά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αφ’ ης στιγμής τον Μάρτιο με το ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας έκλεισαν τα σύνορα και οι πτήσεις διακόπηκαν διεθνώς, ο κλάδος των ταξιδίων χειμάζεται συνεχώς. Εισηγμένες επιχειρήσεις όπως οι Marriott International (ξενοδοχεία), Booking Holdings (κρατήσεις) και American Airlines (αερομεταφορές) υπέστησαν δραστική μείωση εσόδων, υπέρογκες ζημίες και προχώρησαν μαζικά σε αναστολή εργασίας υπαλλήλων τους και απολύσεις. Η Airbnb, η πλατφόρμα διασύνδεσης τουριστών/ επισκεπτών με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και κατοικιών σε όλο τον κόσμο, είχε κρατήσει σε μεγάλο βαθμό εν κρυπτώ την οικονομική της κατάσταση – δεν είναι εισηγμένη εταιρεία. Αυτό άλλαξε στις αρχές της εβδομάδας, όταν υπέβαλε το αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για δημόσια εγγραφή και αρχική δημόσια διάθεση των μετοχών της. Στόχος της, να αποκομίσει έως και 3 δισ. δολάρια, ενώ θα έχει χρηματιστηριακή αξία στα 30 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση του Reuters. Ενας από τους κερδισμένους από τη δημόσια εγγραφή θα είναι και ο Τζεφ Μπέζος, που είχε επενδύσει σε πρώιμα στάδια στην Airbnb, το 2011 και το 2012.

Στα σχετικά έγγραφα κατέστη εμφανές ότι οι δραστηριότητες της Airbnb εξαρτώνται από το γεγονός πως οι χρήστες των υπηρεσιών της εξακολουθούν να ταξιδεύουν, αλλά όχι τόσο μακριά όσο πριν από την πανδημία. «Ενώ το συνολικό πλαίσιο για τα ταξίδια είναι πολύ δυσοίωνο, υπάρχουν πεδία δραστηριοτήτων που δείχνουν να είναι ανθεκτικά και ειδικά οι εγχώριες μετακινήσεις, τα μικρών αποστάσεων ταξίδια, οι επισκέψεις σε άλλες περιοχές πέραν των 20 κορυφαίων πόλεων-προορισμών και η μακράς διαρκείας παραμονή σε έναν τόπο», ανέφερε η Airbnb. «Πιστεύουμε ότι τα ταξίδια ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού θα μεταβληθούν, αλλά η ευελιξία μας υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε σε θέση τέτοια, ώστε να μπορούμε να προσαρμοστούμε». Τον Απρίλιο, σημειωτέον, οι κρατήσεις στην πλατφόρμα καταβυθίστηκαν. Ωστόσο, όσοι άνθρωποι ασφυκτιούσαν με τους κανόνες εγκλεισμού βρήκαν την  τηλεργασία ως αφορμή να ενοικιάσουν σπίτια διακοπών, χωρίς να απομακρυνθούν από τη βάση τους. Κι ενόσω το εμβόλιο απέχει ακόμα πολλούς μήνες ώστε να βγει κανονικά στην αγορά, είναι ελάχιστοι οι ταξιδιώτες που συντόμως θα χρειαστούν τα διαβατήριά τους, όπως τονίζει το Bloomberg. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Airbnb, μπορεί να προσβλέπει σε έσοδα, εφόσον υπάρχει πάντα η διάθεση της φυγής, ακόμα κι αν αυτή είναι ένα οδικό ταξίδι στην εθνική οδό. Οι κρατήσεις σε περιοχές 50 μίλια (80,5 χλμ.) μακριά από το σπίτι είναι σε άνοδο και «ανθεκτικές», ενώ εκείνες σε αποστάσεις 500 μιλίων (805 χλμ.) δείχνουν να ανακάμπτουν. Συνολικά, τέλος, οι διανυκτερεύσεις και οι τουριστικές δραστηριότητες κάλυπταν το 77% των κρατήσεων της Airbnb τον Σεπτέμβριο έναντι του 52% τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή