Μέχρι τα εμβόλια, οι επενδυτές ποντάρουν στη Fed

Μέχρι τα εμβόλια, οι επενδυτές ποντάρουν στη Fed

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών ότι δύο εμβόλια για τον κορωνοϊό αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα τελευταία στάδια των δοκιμών τους έχουν αναθερμάνει τη διάθεση των επενδυτών να στραφούν σε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Μάρτιο, ενώ αναλόγως κινούνται και οι χρηματιστηριακοί δείκτες. 

Παρά ταύτα, υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι η έξαρση των κρουσμάτων ίσως κλονίσει την ευάλωτη ανάκαμψη στις ΗΠΑ και, μάλιστα, σε μία περίοδο καθυστέρησης ενός νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, ενώ η πρόσβαση στο εμβόλια απέχει ακόμα χρονικά. Μόνο την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν άνω του ενός εκατομμυρίου κρούσματα. Ο συνδυασμός δυσμενών παραγόντων ίσως κάνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να ενισχύσει την αρωγή της προς την οικονομία, σύμφωνα με επενδυτές, αν και το πρόγραμμά της με την αγορά τίτλων ήδη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Η Fed δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να αυξήσει τις αγορές στην επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο. Ο Στιβ Ιγκλαντερ, διευθυντής μακροστρατηγικής Β. Αμερικής και ερευνών χρηματαγοράς των κρατών της «Ομάδας των Δέκα»» στη Standard Chartered πιστεύει ότι η τράπεζα πιθανόν να εκπλήξει τις αγορές, προβαίνοντας σε αύξηση του ορίου στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα προ της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, εάν φανεί πως η έξαρση της πανδημίας επιδρά αρνητικά στην οικονομία. Συνήθως η Fed αγοράζει τίτλους τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων δολαρίων σε μηνιαία βάση από την αρχή της ασθενείας.

Κατά τον Ιγκλαντερ, «ενδεχομένως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αισθάνεται πως χρειάζεται να δράσει, ακόμα και εν αναμονή του εμβολίου». Και προσθέτει: «Μοιάζει σαν να πρόκειται να μεσολαβήσει περίοδος δύο ή τριών μηνών, προτού διατεθεί ευρέως το εμβόλιο και αυτό θα είναι όντως οδυνηρό». Μία αύξηση στις αγορές τίτλων ίσως ωθήσει καθοδικά τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στα κατώτατα επίπεδα της ζώνης διακύμανσης από το 0,5% έως το 1%, προσέθεσε ο ίδιος. Πάντως, όπως επισημαίνει η Πρίγια Μίσρα, διευθύντρια παγκόσμιας στρατηγικής επιτοκίων στην TD Securities, ίσως η τράπεζα να πρέπει να προσαρμόσει τις αγορές της, εάν τα καλά νέα για το εμβόλιο οδηγήσουν τις αποδόσεις των 10ετών άνω του 1%. Επιπλέον, εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει το πρόγραμμά της η Fed, αλλά πιθανώς να ενισχύσει το ποσοστό των τίτλων πιο μακράς διαρκείας επί των συνολικών. Μία ενίσχυση των αποδόσεων ίσως να αποτελεί δυνητικό πρόβλημα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, διότι οδηγεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού για εταιρείες και ιδιώτες, απειλώντας την ανάπτυξη. «Πιστεύω ότι, εάν γρήγορα οι αποδόσεις των 10ετών υπερβούν το 1%, τότε η Fed μπορεί να δράσει πριν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», υπογραμμίζει, τέλος, η Πρίγια Μίσρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή