Μπορεί να σωθεί η τουριστική σεζόν του καλοκαιριού;

Μπορεί να σωθεί η τουριστική σεζόν του καλοκαιριού;

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, τότε η τουριστική σεζόν του καλοκαιριού μπορεί να σωθεί, εκτιμά η Capital Economics.

Εάν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κυκλοφορήσει ευρέως, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει αρκετά γρήγορα για τον ισπανικό τουριστικό τομέα, εκτιμά η οικονομολόγος του οίκου Τζέσικα Χάιντς, σε μία πρόβλεψη που προφανώς μπορεί να έχει εφαρμογή και για τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως είναι η Ελλάδα.

Η Capital Economics προβλέπει ότι εφόσον το εμβόλιο κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούν να άρουν τα περιοριστικά μέτρα από τον Απρίλιο. Οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τους ξένους τουρίστες (και όχι από τον εσωτερικό τουρισμό) θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος, εκτιμάται.

Έτσι, η Χάιντς της Capital Economics προβλέπει ότι  η καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να σωθεί, με τις δαπάνες των ξένων τουριστών να πλησιάζουν στα επίπεδα του 2019 έως τον Ιούλιο.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον πτήσεις και η εμπειρία από προηγούμενες κρίσεις υγείας, όπως το SARS, ή από πολιτικές αναταραχές δείχνει ότι ο τουρισμός ανακάμπτει γρήγορα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Ισπανία –και άρα κα οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί προορισμοί- αναμένεται να ωφεληθούν και από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ειδικά εάν οι πιο μακρινοί προορισμοί υπόκεινται ακόμα σε αυστηρούς ελέγχους.

Η Capital Economics εκτιμά ότι οι τουριστικές δαπάνες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 στους τελευταίους μήνες του χρόνου στην Ισπανία, καθώς οι τουρίστες θα θελήσουν να αναπληρώσουν τις διακοπές που έχασαν το 2020 ή θα προτιμήσουν να κάνουν τις διακοπές τους αργότερα μέσα στο έτος.

Έτσι, η εκτίμηση του οίκου για την Ισπανία θέλει τις δαπάνες των ξένων τουριστών να ανέρχονται περίπου στο 80% των επιπέδων του 2019 για το σύνολο του 2021, σε μία μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το 20% του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή