Σε επίπεδα ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος

Σε επίπεδα ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος

Θα φθάσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τα τέλη του 2020

1' 13" χρόνος ανάγνωσης

Στο επίπεδο ρεκόρ των 277 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να φθάσει το παγκόσμιο χρέος έως τα τέλη του έτους, καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες συνεχίζουν την έκδοση ομολόγων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων της Covid-19.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF), το δημόσιο και εταιρικό χρέος ήδη βρίσκεται στα 272 τρισ. δολάρια, έχοντας καταγράψει άλμα 15 τρισ. δολαρίων από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο.

Σχεδόν το 50% του νέου χρέους αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες, των οποίων το συνολικό χρέος εκτινάχθηκε στο 432% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2020, από 380% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στις αναπτυσσόμενες αγορές, των οποίων το χρέος βρίσκεται στο 250% του ΑΕΠ, ενώ στην Κίνα ανέρχεται στο 335%. Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το δημόσιο και εταιρικό χρέος αναμένεται να φθάσει στο 365% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για το πώς η παγκόσμια οικονομία θα μπορέσει να διαχειριστεί το χρέος, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα» σημειώνει το IIF.

Στις ΗΠΑ, το χρέος αναμένεται να αγγίξει τα 80 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τα τέλη του 2020, ποσό αυξημένο κατά 9 τρισεκατομμύρια σε σχέση με το σύνολο του 2019. Από την πλευρά της, η Ευρώπη έχει ήδη καταγράψει αύξηση του χρέους κατά 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια έως τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2020, προτού ανακάμψει κατά 5,2% το επόμενο έτος, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στη λήψη ολοένα και πιο χαλαρών νομισματικών πολιτικών.