Πάνω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο, με άνοδο 2,48%

Πάνω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο, με άνοδο 2,48%

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ανοδικό ξέσπασμα σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, παρά την αρχική νευρικότητα, μετά και τις νέες θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών μετοχών καθώς και τα περαιτέρω αισιόδοξα νέα για το εμβόλιο της Pfizer. Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι πως όταν εμφανιστούν ενδοσυνεδριακές πιέσεις, οι αγοραστές είναι αυτοί που κερδίζουν και επικρατούν στο τέλος, κάτι που δεν συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς οι πωλητές είχαν συνήθως τα ηνία της αγοράς πιέζοντας συνεχώς τον Γενικό Δείκτη. Eτσι, οι 700 μονάδες ξεπεράστηκαν δυναμικά και με σχετικά υψηλό τζίρο, βάζοντας έναν ακόμη σημαντικό πόντο στο θετικό σενάριο για τη συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, η ευφορία στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζει ασταμάτητη, εν όψει και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου όταν και αναμένεται ευρέως να αποφασίσει την αύξηση του μεγέθους αλλά και τη διάρκεια του PEPP. Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,61%, ενώ η απόδοση του 5ετούς πέρασε ενδοσυνεδριακά σε αρνητικό έδαφος και στο -0,02% πριν κλείσει στο… μηδέν. Το 15ετές και το 7ετές βρέθηκαν επίσης σε ιστορικά χαμηλά και στο 0,8% και 0,24% αντίστοιχα, ενώ τα 2ετή και 3ετή ομόλογα συνέχισαν να διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,48% στις 708,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,38% στις 1.678,89 μονάδες, ενώ στο +3,41% και στις 1.027,74 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στα μη τραπεζικά blue chips, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα (+4,75%), Μυτιληναίος (3,54%), ΕΛΠΕ (+3,47%) και Τιτάν (+3,09%).

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών σημειώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με άλμα 6,63% στις 369,96 μονάδες, και την Πειραιώς στο +11,33%, την Alpha Bank στο +8,06%, την Εθνική στο +6,87% και τη Eurobank στο +4,32%.

Το πολύ θετικό είναι πως πλέον όλο και πιο πολλοί  διεθνείς οίκοι έχουν αρχίσει και κοιτούν τις ελληνικές μετοχές καθώς το φως που φαίνεται στο τούνελ της πανδημίας μετά τα νέα για τα εμβόλιά τους ωθούν να εντοπίσουν τους κερδισμένους από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ετσι, μετά την Jefferies πριν από μερικές μέρες, και η Morgan Stanley δήλωσε θετική στάση για τις ελληνικές μετοχές, βλέποντας σημαντικό ράλι προσεχώς. Οπως τόνισε είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις τραπεζικές μετοχές, αν και αναγνωρίζει ότι αποτελούν τις μετοχές με το υψηλότερο ρίσκο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η πρόσφατη αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τη μετατροπή του CoCo της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησε σε πτώση ολόκληρου του δείκτη, κάτι το οποίο σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα ήταν αδικαιολόγητo.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές εκτός τραπεζών, ο οίκος επισημαίνει πως προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 6,5% με τις μετοχές όπως οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ να αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού. Οπως τονίζει, οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς στο ράλι που προκάλεσε η είδηση της Pfizer για το εμβόλιο, και εκτιμά ότι οι πολύ καλές επιδόσεις θα συνεχιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή