Εύσημα για μεταρρυθμίσεις και «καμπανάκι» για το χρέος

Εύσημα για μεταρρυθμίσεις και «καμπανάκι» για το χρέος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιήσεις ότι τα μέτρα στήριξης από την πανδημία πρέπει να είναι «μετρημένα» για να μη θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους απηύθυνε χθες στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, ανέδειξε κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, αν δεν υποστηριχθεί η ανάπτυξη, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως επεσήμανε.

«Δεδομένου του επιπέδου του δημοσίου χρέους και των μεγάλων μεσοπρόθεσμων προκλήσεων βιωσιμότητας πριν από την πανδημία COVID-19, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι κατά τη λήψη υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων διατηρείται η δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα», σημείωσε η Κομισιόν, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, απευθυνόμενη στην Ελλάδα και σε άλλες 5 χώρες. Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία, μάλιστα, κατατάσσονται στις χώρες με «υπερβολικές ανισορροπίες», κυρίως λόγω του υψηλού ελλείμματος.

Στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στη φθινοπωρινή δέσμη, η κυβέρνηση πήρε εύσημα επειδή προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως τον νέο πτωχευτικό, παρά την πανδημία. Είναι μια θετική στο σύνολό της έκθεση, που δεν ανοίγει νέες πληγές, εν μέσω πανδημίας, αν και η Κομισιόν επιμένει ότι η χώρα θα υποστεί μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις λόγω τουρισμού. Μεταξύ άλλων αποδέχεται μια 6μηνη παράταση στην εξόφληση των εκκρεμών συντάξεων ώς το τέλος του 2021. Ετσι, η χώρα εξασφάλισε το πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από τα SMPs και ANFAs, που θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους. H απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup στις 30 Νοεμβρίου.

Στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, εξάλλου, που περιλαμβάνεται στην έκθεση, το βασικό σενάριο δείχνει επιστροφή σε πτωτική πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, παρά τη βραχυπρόθεσμη επιδείνωση λόγω κορωνοϊού. Το χρέος αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 207,1% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσει στο 199,6% του ΑΕΠ το 2021, στο 193,1% του ΑΕΠ το 2022 και εντέλει στο 64% το 2060.  
 Ωστόσο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι το βασικό σενάριο υπόκειται σε αβεβαιότητες, οι οποίες αυξάνονται στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ετσι, η ανάλυση έχει δύο δυσμενή σενάρια: Στο πρώτο δυσμενές, όπου αυξάνεται το κόστος αναχρηματοδότησης, το χρέος παραμένει σε καθοδική πορεία και οι χρηματοδοτικές ανάγκες διατηρούνται οριακά κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Στο δεύτερο όμως, όπου μειώνεται επιπλέον και ο ρυθμός ανάπτυξης, το χρέος παραμένει υψηλό μακροπρόθεσμα και οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του 2030. 

Τα αποτελέσματα αυτού του σεναρίου, τονίζει η Κομισιόν, υπογραμμίζουν τη σημασία της εφαρμογής της αναπτυξιακής ατζέντας της κυβέρνησης, με βάση το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, καθώς και της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει η Κομισιόν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η επιτροπή βλέπει να επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μάλιστα με βάση τα συμφωνηθέντα το 2018, φτάνοντας το 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο για 37 χρόνια, ώς το 2060. Η δημοσιονομική εκτροπή θα διαρκέσει μέχρι το 2022, με πρωτογενές έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ εκείνη τη χρονιά.

Την ικανοποίησή του για την έκθεση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή