Βιώσιμη λύση ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έλλειμμα στις ΑΠΕ

Βιώσιμη λύση ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έλλειμμα στις ΑΠΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως διαρθρωτικό ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου θα πρέπει να βασίζεται σε μια βιώσιμη προσέγγιση και όχι σε ad hoc παρεμβάσεις, αποτιμά η Κομισιόν το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). 

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες επισημαίνει χαρακτηριστικά πως με δεδομένη τη φιλοδοξία της Ελλάδας για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, είναι σημαντικό να βρεθεί μια προβλέψιμη και αποτελεσματική προσέγγιση, η οποία να μη βασίζεται σε ad hoc παρεμβάσεις και να συνάδει πλήρως με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Αυτό, κατά την Κομισιόν, περιλαμβάνει τη διαφύλαξη του επιπέδου και των όρων για τα έργα ΑΠΕ που λειτουργούν υπό καθεστώς ενίσχυσης. 

Η αναφορά της Κομισιόν έχει βαρύνουσα σημασία μετά και τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο κεφάλαιο για τα ενεργειακά η Κομισιόν κάνει ειδική αναφορά και στην εκκρεμότητα συμμόρφωσης της χώρας με τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη. 

Οπως σημειώνει, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν στις 23 Οκτωβρίου την τελική πρόταση για την πρόσβαση τρίτων στην ηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ, ωστόσο η Επιτροπή αναμένει την τελική έγκριση από τις Αρχές, για να αρχίσει το market test του προτεινόμενου μηχανισμού, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το 2021. 

Η Επιτροπή ζητάει μάλιστα από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά και την επόμενη περίοδο. Το θέμα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, παραμένει ανοιχτό και για να κλείσει θα πρέπει να κλείσουν με θετικό τρόπο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ. 

Το υπουργείο συνδέει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκκρεμότητα του λιγνίτη με την απολιγνιτοποίηση και το αίτημα της ΔΕΗ για αποζημιώσεις έναντι των μονάδων που θα αποσύρει. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά της Κομισιόν για το ζήτημα της ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης της ταχύτητας των πιστώσεων από τη ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΕΛΑΠΕ. Χαρακτηρίζει τέλος πολύ σημαντικό βήμα την έναρξη λειτουργίας του target model.

Το ενεργειακό σκέλος της έκθεσης της Κομισιόν σχολίασε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Η σημερινή έκθεση της Κομισιόν επιβραβεύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης για το target model, τις ιδιωτικοποιήσεις και για την απελευθέρωση της αγοράς. Η άσφαιρη αντιπολίτευση πέφτει ακόμα μια φορά στο κενό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή