ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία χάνει το momentum της ανάκαμψης

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία χάνει το momentum της ανάκαμψης

Προειδοποιήσεις από την Γκεοργκίεβα, παρά τα αισιόδοξα δεδομένα του εμβολίου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη ενδείξεων επιβράδυνσης στην πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έκθεσή του για την οικονομία των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη (G20).

Η μελέτη του ΔΝΤ, συγκεκριμένα, υπογραμμίζει την άνιση φύση της παγκόσμιας ανάκαμψης, ενώ προειδοποιεί ότι η κρίση, ως απόρροια του κορωνοϊού, θα αφήσει βαθιά και άνισα σημάδια στο «σώμα» πολλών οικονομικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο στο πεδίο της ανάπτυξης του εμβολίου, κάτι το οποίο θα σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να επιστήσει την προσοχή, προειδοιώντας η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη οπισθοχωρήσεων στην πορεία προς την ολική ανάκαμψη.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ για την παγκόσμια ύφεση ανέρχεται στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2020. Όσον αφορά το επόμενο έτος, προβλέπεται ανάκαμψη της τάξης του 5,2% του ΑΕΠ. 

Επιβράδυνση του momentum

Τα τελευταία στοιχεία, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι υπάρχει επιβράδυνση του momentum στις οικονομίες, όπου καταγράφεται έξαρση του β’ κύματος του ιού, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα, συνολικού ύψους 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε συνδυασμό με τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές, έχουν αποτρέψει ένα ακόμη δυσμενέστερο οικονομικό σενάριο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, η φτώχεια και η ανισότερα αυξάνονται διαρκώς, γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία την περαιτέρω αύξηση των νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων. 

Άλλωστε, καταλήγει το ΔΝΤ, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων εστιών έξαρσης της πανδημίας, επιπλέον περιοριστικών μέτρων, καθυστερήσεων στη διανομή του εμβολίου, περιορισμένης δυναμικής ανάκαμψης, αύξησης του δημόσιου χρέους κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή