Αιτήσεις κληρονόμων εκλιπόντων συνταξιούχων για τη λήψη αναδρομικών

Αιτήσεις κληρονόμων εκλιπόντων συνταξιούχων για τη λήψη αναδρομικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr έχουν 172.222 κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων, προκειμένου να λάβουν κατά το κληρονομικό τους μερίδιο τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνταν ο εκλιπών. Πρόκειται για αναδρομικά ποσά που αφορούν τις περικοπές της κύριας σύνταξης το διάστημα του 11μήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, με τα ποσά σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνουν έως και τα 11.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η αίτηση για τα αναδρομικά θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Οσον αφορά τις πληρωμές, σύμφωνα με τον υπουργό, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι έως το τέλος Δεκεμβρίου. «Οσο πιο γρήγορα υποβάλουν την αίτηση οι κληρονόμοι για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών, τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθούν», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις, που θα συνοδεύονται με μια ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη όσων δηλώνει.  

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι κληρονόμοι συνταξιούχων, οι οποίοι είτε α) ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.6.2015 έως και 12.5.2016 και απεβίωσαν μετά τις 12 Μαΐου του 2016, με τους κληρονόμους να δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο συνταξιοδοτικό του εισόδημα την περίοδο 11.6.2015 – 12.5.2016, είτε β) ο θάνατος επήλθε εντός του επίμαχου 11μήνου και οι κληρονόμοι τους θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που οι αρχικοί δικαιούχοι ήταν εν ζωή.

Και στις δύο περιπτώσεις και ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη του θανόντος, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο συνταξιούχος. Μάλιστα, ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Ο έλεγχος θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή