Εκκληση για στήριξη φτωχών χωρών απηύθυνε το ΔΝΤ

Εκκληση για στήριξη φτωχών χωρών απηύθυνε το ΔΝΤ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έκκληση προς τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να βοηθήσουν όσες ανίσχυρες οικονομίες έχουν πληγεί από την πανδημία απηύθυνε χθες η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γεοργκίεβα. 

Από το βήμα του Φόρουμ Νέας Οικονομίας, η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε πως «το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιβραδύνει την ανάκαμψη, που χάνει τη δύναμή της» και προσέθεσε ότι για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μη διακοπεί η στήριξη μέχρις ότου διαπιστώσουμε πως η υγειονομική κρίση είναι πια πίσω μας. Και βέβαια το πλήγμα δεν περιορίζεται στις φτωχές χώρες, καθώς τα τελευταία στοιχεία αντανακλούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, άλλοι 742.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός τους υπερέβη μάλιστα τις προβλέψεις οικονομολόγων της αγοράς για 710.000 νέες αιτήσεις.

Οι σχετικές αιτήσεις αυξήθηκαν ξανά για πρώτη φορά μετά πέντε εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή η αμερικανική οικονομία δέχεται νέο πλήγμα από το ρεκόρ κρουσμάτων και τους περιορισμούς που επανέρχονται επιθετικά.

Από την αρχή της κρίσης τον Μάρτιο, συνολικά 20,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν καταφύγει στην αρωγή του κράτους και λαμβάνουν κάποιου είδους επίδομα. Τα στοιχεία φέρουν, άλλωστε, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και αγοράς εργασίας να απειλείται  άμεσα από την αύξηση των κρουσμάτων.

Μεγεθύνεται, έτσι, ο αριθμός των αμερικανικών πόλεων αλλά και ολόκληρων πολιτειών που αναγκάστηκαν να επαναφέρουν του περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα. Και στο μεταξύ το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τη νέα δέσμη στήριξης της οικονομίας. Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, κ. Πάουελ, ασκεί συνεχώς πιέσεις για νέα στήριξη στην οικονομία, ενώ υπόσχεται πως τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα. Παράλληλα, ο  αντιπρόεδρος της Fed, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, άφησε προ ημερών να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μεταβληθεί κάπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ακριβώς για να στηριχθεί η ανάκαμψη. 

Χθες, ήταν τέταρτη και τελευταία ημέρα του Φόρουμ Νέας Οικονομίας και οι ηγέτες και αρχηγοί κρατών που συμμετείχαν εξέτασαν τις μεγαλύτερες απειλές της εποχής μας, από την πανδημία μέχρι την κλιματική αλλαγή. Ο Κέβιν Σνίντερ, διευθυντικό στέλεχος της συμβουλευτικής McKinsey & Co., μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, η Ρουθ Πόρατ, αντιπρόεδρος και γενική οικονομική διευθύντρια των Alphabet και Google, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις προσπάθειες της εταιρείας της να διασφαλίσει πως θα έχουν όλοι συμμετοχή στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή