Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Σητεία προϋπολογισμού 19,37 εκατ.

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Σητεία προϋπολογισμού 19,37 εκατ.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σητεία προκήρυξε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Πρόκειται για τη δεύτερη μονάδα του είδους στην Κρήτη που είναι αυτή την περίοδο υπό δημοπράτηση, ενώ ακόμα δύο έργα βρίσκονται υπό κατασκευή στο νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) Σητείας έχει προϋπολογισμό 19,37 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 15.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος και 300 τόνους αφυδατωμένης ιλύος (λυματολάσπης) ανά έτος, εξυπηρετώντας έτσι τους δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Κρήτης.

Ποια είναι η εικόνα στην Κρήτη; Στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, που λειτουργούν κάτω από την κοινή «ομπρέλα» του ΕΣΔΑΚ:

• Υπό κατασκευή βρίσκονται δύο έργα. Μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΧΥΤΥ στο Ρέθυμνο (Αμάρι), προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει και τους 5 δήμους της περιφερειακής ενότητας. Θα έχει δυναμικότητα 43.000 τόνων/έτος και προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ. Και μια μικρή μονάδα κομποστοποίησης στην Ιεράπετρα (για Σητεία και Ιεράπετρα), προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

• Δημοπρατημένες είναι η προαναφερθείσα ΜΕΑ της Σητείας καθώς και μια ακόμα μονάδα στη Χερσόνησο, δυναμικότητας 72.400 τόνων ετησίως. Θα καλύψει τις ανάγκες των δήμων Χερσονήσου, Βιάννου, Μίνωα, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου και έχει προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ

• Τέλος, σε φάση ένταξης στο ΕΣΠΑ είναι η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Ηρακλείου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε επίπεδο χώρας προωθείται η δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις μονάδες που πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα είναι εκείνες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στον Βόρειο Εβρο, στην Πάτρα, στη Λαμία, στον Βόλο, στη Λέσβο, στη Χαλκίδα, στο Αγρίνιο, στη Φωκίδα, στη Μύκονο, στην Κεφαλλονιά, στη Λάρισα, στην Τήνο και στην Ανδρο.

Επίσης, προ ημερών ανακοινώθηκε η έγκριση από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή δύο έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων στη Φυλή και στο Σχιστό, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις θα αφορούν κατασκευή και λειτουργία για περίοδο 30 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή