Νέα κόκκινα δάνεια 1,3 δισ. το 2021 «βλέπει» η Eurobank

Νέα κόκκινα δάνεια 1,3 δισ. το 2021 «βλέπει» η Eurobank

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 20% των δανείων που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής λόγω COVID-19 αναμένεται να «κοκκινίσει», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Eurobank Holdings. Τα δάνεια που έχουν τεθεί σε μορατόριουμ πληρωμών ανέρχονται, με βάση τα στοιχεία του 9μήνου, σε 4,9 δισ. ευρώ, και από αυτά, το 1,2-1,3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα νέα NPEs το 2021.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 9μήνου, με βάση τα οποία τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 384 εκατ. ευρώ έναντι 161 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Μετά τον συνυπολογισμό της ζημίας από τις συναλλαγές Cairo και FPS ποσού 1.334 εκατ. ευρώ, καθώς και το κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του προσωπικού ύψους 87 εκατ. ευρώ, το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε ζημιογόνο κατά 1.081 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, η ύφεση το 2020, μετά το δεύτερο lockdown στην οικονομία, θα προσεγγίσει το δυσμενές σενάριο του 10% περίπου. Η τάση αυτή θα ανακόψει προσωρινά την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας από το σημερινό ποσοστό του 14,9%, που είναι το χαμηλότερο στο τραπεζικό σύστημα. 

Οπως εκτίμησε ο CEO του ομίλου για το 2021, δεν αναμένεται επέκταση του μορατόριουμ και η τράπεζα θα εφαρμόσει πολιτική σταδιακής επαναφοράς των δόσεων των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή. 

Να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση, μετά και την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ (project Cairo), ο δείκτης NPEs υποχώρησε κατά 16,2 ποσοστιαίες μονάδες και τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 7,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και κατά 130 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, υποχωρώντας στα 6,1 δισ. ευρώ. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 740 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 62,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης, το ποσοστό των NPEs θα αυξηθεί οριακά το 2021 στο 15,5%, αλλά θα επανέλθει σε πτωτική τροχιά και στόχος είναι να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, από τα 4,9 δισ. ευρώ των αναστολών που δόθηκαν την τρέχουσα χρονιά, το 48% αφορά δάνεια νοικοκυριών, το 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 29% επιχειρηματικά δάνεια. Στο 1,3 δισ. ευρώ ανέρχονται τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την εξάπλωση της πανδημίας, η Eurobank Holdings με βάση τα στοιχεία του 9μήνου διατήρησε την οργανική της κερδοφορία σε ικανοποιητικά επίπεδα, στηρίζοντας παράλληλα ενεργά τους πελάτες της. Στο πλαίσιο αυτό, η καθαρή οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων της τράπεζας τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό αύξησης στις καταθέσεις. Οπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, «βρισκόμαστε στη διαδικασία εκταμίευσης επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους». Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων ανέρχονται σε 40,7 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων Cairo & Pillar ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Παρά το κόστος της εθελουσίας, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης έναντι του β΄ τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 15,6% το γ΄ τρίμηνο, με τον δείκτη CET1 να ανέρχεται στο 13,2%.

Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά σε 80,1%, από 87,3% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας βελτιώθηκε σε 122% από 107% ένα χρόνο πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή