Χρηματιστήριο: Κρατά τις 700 μονάδες, άνω του 20% τα εβδομαδιαία κέρδη στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Κρατά τις 700 μονάδες, άνω του 20% τα εβδομαδιαία κέρδη στις τράπεζες

Νέα άνοδος 4% στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα μοιρασμένη αποδείχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πωλητές και αγοραστές αναδείχθηκαν ισόπαλοι, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να απορροφά τις πιέσεις από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και να παραμένει στο τεχνικό όριο των 700 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,04% και διαμορφώθηκε στις 699,45 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 705 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 697 μονάδες, δείγμα του στενού εύρους διακυμάνσεων της σημερινής ημέρας. Άλλωστε, σ’ αυτό βοήθησε και ο αδύναμος τζίρος, ο οποίος δεν υπερέβη τα 59 εκατ. ευρώ (31,3 εκατ. τεμάχια). 

Αντίστοιχη ήταν η «εικόνα» και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έκλεισε σταθεροποιητικά στις 373 μονάδες, Για ακόμη μία φορά, πάντως, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ηγήθηκε των αγοραστικών κινήσεων, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 4%, γεγονός το οποίο διαμορφώνει την εβδομαδιαία άνοδο της μετοχής στο εντυπωσιακό 41%. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ράλι αποδίδεται στην επικείμενη κρατικοποίηση, μέσω της άσκησης των CoCos του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται μόλις στο 1 ευρώ, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση των βραχυπρόθεσμων αγοραστικών κινήσεων.

Στο ταμπλό, όπου το ισοζύγιο ήταν απόλυτα ισορροπημένο, ξεχώρισε το +3,47% στη μετοχή του Ελλάκτορα, εν όψει της αύξησης του ποσοστού του ολλανδικού fund Reggeborgh. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα υποχώρησε κατά 2,84%, ενώ της Jumbo έκλεισε στο -2,50%, μετά το προσωρινό «λουκέτο» στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 6,67%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίσης κατά 6,68% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 20,68%. Επρόκειτο, μάλιστα, για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η οποία μας αποχαιρετά με θετικό πρόσημο.

Οι μεσοπρόθεσμες τάσεις

Η σημερινή «εικόνα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν πλήρως αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψη τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει ύφεση 10,5% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάκαμψη 4,8% του ΑΕΠ για το 2021. Κι αυτό, διότι το νέο lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και τον Δεκέμβριο, θεωρούταν σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλούσε επιπλέον «ζημιά» στην ελληνική οικονομία, η οποία πλέον θα ακολουθήσει το δυσμενές και όχι το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, πάντως, θα πρέπει να κρατήσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και να σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, γεγονός το οποίο γεννάει ελπίδες για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση. Ιδίως, μάλιστα, εφόσον οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου αποδειχθούν πράγματι θετικές, με τους πρώτους εμβολιασμούς να ξεκινούν εντός του α’ τριμήνου του 2021. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε και τις μεσοπρόθεσμες πηγές αβεβαιότητας, οι οποίες παραμένουν επί τάπητος. Η ελληνική οικονομία, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει με ύφεση το δ’ τρίμηνο, με τις αρνητικές επιπτώσεις να μετακυλίονται και στο α’ τρίμηνο του νέου έτους. Συν τοις άλλοις, ο βραχνάς των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων εξακολουθεί να χρήζει άμεσης διευθέτησης, εφόσον οι αναλυτές θελήσουν να δουν μια καλύτερη ημέρα στο ταμπλό. 

Ανησυχία για τις ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα επηρεάζεται από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην επεκτείνει τα έκτακτα δανειοδοτικά προγράμματα της Federal Reserve, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν ήδη αμβλυνθεί. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας, η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο οπισθοχώρησης της ανάκαμψης εξαιτίας της απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, λίγο πριν το κλείσιμο, ενισχύεται μόλις κατά 0,30% στις 388 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,26%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,20% και ο γαλλικός CAC 40 στο +0,23%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως είναι φυσικό, η συνεδρίαση της Wall Street χαρακτηρίζεται από ήπιες απώλειες, καθώς ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,47%, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,35% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,12%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή