Επιστρέφουν οι προβλέψεις για «αρκούδες» – Σε ύφεση οι ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο του 2021

Επιστρέφουν οι προβλέψεις για «αρκούδες» – Σε ύφεση οι ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο του 2021

Τι αναμένουν οι οικονομολόγοι της JP Morgan

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή των ΗΠΑ στην ύφεση αναμένει η JP Morgan για το α’ τρίμηνο του 2021, επικαλούμενη τη σημαντική εξάπλωση του κορωνοϊού και την επέκταση των μέτρων περιορισμού σε επίπεδο πολιτειών και πόλεων.

Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη επενδυτική τράπεζα της Wall Street, η οποία βλέπει την επιστροφή των «αρκούδων» για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη -την ίδια ώρα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της JP Morgan, το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2021, όταν και καταστεί αντιληπτός ο αντίκτυπος των εμβολιασμών.

Αντίθετα, ο χειμώνας αναμένεται αρκετά δύσκολος, με το εγχώριο ΑΕΠ να συρρικνώνεται εκ νέου, για πρώτη φορά μετά το β’ τρίμηνο του 2020 και το α’ κύμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα περιμένει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2020, ύφεση 1% του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2021, ανάπτυξη 4,5% του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2021 και ανάπτυξη 6,5% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2021.

Όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις, βέβαια, προϋποθέτουν την εκπόνηση νέου προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του α’ τριμήνου -και αφού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. 

Παράλληλα, η JP Morgan θεωρεί ότι ο δείκτης απασχόλησης θα καταγράψει περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες. «Οι τάσεις στην αγορά εργασίας θα ακολουθήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι νέες θέσεις εργασίας θα περιοριστούν στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021, και θα αυξηθούν μόλις ξεκινήσει η διανομή του εμβολιασμού και αμβλυθούν οι ανησυχίες για τον ιό». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή