Αρχίζει και «λάμπει» το πετρέλαιο

Αρχίζει και «λάμπει» το πετρέλαιο

Τρίτη εβδομάδα κερδών για τις διεθνείς τιμές

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Game changer» φαίνεται ότι έχουν αποτελέσει για την τιμή του πετρελαίου οι ευχάριστες ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων των Pfizer – BioNTech και Moderna. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «μαύρος χρυσός» αναμένεται να εμφανίσει κέρδη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Κι αυτό, διότι οι προσδοκίες για άμεση διανομή των δύο εμβολίων αναπτερώνουν τις ελπίδες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση ταχύτερη ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης.

Άνω των 42 δολαρίων το βαρέλι

Τόσο τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ όσο και τα συμβόλαια Brent στο Ην. Βασίλειο εμφάνισαν αυτή την εβδομάδα σωρευτικά κέρδη άνω του 4%, με αποτέλεσμα να κλείσουν στα 42,00 και στα 44,38 δολάρια ανά βαρέλι.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση, οι οποίες έχουν επηρεάσει τις τιμές από την άνοιξη, δίνουν τώρα τη θέση τους στις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη» σχολιάζει η Commerzbank, σε σημείωμά της προς τους αναλυτές.

Στο μεταξύ, στηρίγματα στις διεθνείς τιμές παρείχαν το προηγούμενο διάστημα και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του καρτέλ OPEC+, οι οποίες ανέβαλαν τις προγραμματισμένες αυξήσεις στην ημερήσια παραγωγή.

Παραμένουν οι κίνδυνοι

Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις παραμένουν επί τάπητος. Άλλωστε, ολοένα και περισσότερες χώρες της Δύσης βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του ιού.

Την ίδια ώρα, η επάνοδος της Λιβύης στις αγορές πετρελαίου, μέσω της παραγωγής 1,25 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, εντείνει τις ανησυχίες περί υπερπροσφοράς, κάτι το οποίο ασκεί πτωτικές πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή