Αισιοδοξία μετά τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια

Αισιοδοξία μετά τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν, ενώ τα συστήματα υγείας σε διάφορες χώρες του κόσμου συνεχίζουν να δέχονται ισχυρή πίεση καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων από την πανδημία και των ατόμων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στις εξελίξεις για την πορεία των υποψήφιων εμβολίων.

Τα νέα συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά, καθώς η Moderna ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από την τελική φάση 3 των δοκιμών του εμβολίου της, η αποτελεσματικότητά του είναι πάνω από 94%, ενώ οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν αποτελεσματικότητα 95% για το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού, προχωρώντας παράλληλα στο επόμενο βήμα, να καταθέσουν αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για επείγουσα έγκριση αδειοδότησης. Αν και τα νέα είναι αδιαμφισβήτητα θετικά, οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων ή/και τoν σχεδιασμό διάθεσής τους για μαζικούς εμβολιασμούς. Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοΐού τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς ο ερχομός του χειμώνα υποχρεώνει τον κόσμο να περνάει περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας συνθήκες πιο ευνοϊκές για την εξάπλωση του ιού.

Επίσης, αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, δεν προτίθενται να περιορίσουν τον βαθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τους αφού οι κίνδυνοι παραμένουν ισχυροί, αλλά αντιθέτως ενδέχεται να προχωρήσουν άμεσα σε ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωσή της. Αντιδρώντας στις εξελίξεις αυτές, οι κυβερνητικοί τίτλοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας ενισχύθηκαν, με τις αποδόσεις τους (οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τις τιμές) να κινούνται πτωτικά, παραμένοντας όμως αρκετά υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να καταγράφει οριακά κέρδη σε εβδομαδιαία βάση, ύψους 0,2%, αργά την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης.

Αν και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές έχει επηρεάσει αρνητικά το δολάριο, οι όποιες απώλειες έχουν σε μεγάλο βαθμό αντισταθμιστεί από τους αρνητικούς για το ευρώ παράγοντες, όπως η ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία της Ευρωζώνης και η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή