Για πρώτη φορά δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο η Κίνα

Για πρώτη φορά δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο η Κίνα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως δεν είναι πρώτη φορά που η Κίνα καρπώνεται το όφελος από  όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στις οικονομίες του δυτικού κόσμου. Είναι, όμως, η πρώτη φορά κατά την οποία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο και μάλιστα σε δημοπρασία που υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα και το χρέος του φαίνεται πως βρίσκεται στα ύψη.

Καθώς η ανάκαμψη των δυτικών οικονομιών παραπαίει εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, επικρατεί μεταξύ επενδυτών η ανησυχία πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε μεγάλο βάθος χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι να στραφούν μαζικά στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Κίνας. Ο οικονομικός γίγαντας της Ασίας θα προσελκύει, άλλωστε, τους επενδυτές, καθώς είναι η μοναδική οικονομία στον κόσμο που θα κλείσει τη φετινή δίσεκτη χρονιά με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν ο υπόλοιπος κόσμος θα προσπαθεί απλώς να περιορίσει το ποσοστό της συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN, η Κίνα εξέδωσε πενταετή ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ και άντλησε προσφορές άνω των 16 δισ. ευρώ με επιτόκια -0,152%. Σε παράλληλη δημοπρασία εξέδωσε επίσης δεκαετή και δεκαπενταετή ομόλογα με απόδοση κάτω του 1%. Τα στοιχεία έδωσε η Deutsche Bank, εκ των τραπεζών που ανέλαβαν ανάδοχοι της δημοπρασίας.

Μεταξύ των επενδυτών που δάνεισαν το κινεζικό δημόσιο περιλαμβάνονται κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών, κρατικά επενδυτικά ταμεία αλλά και διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων από την Ευρώπη, την Ασία αλλά και τις ΗΠΑ. Οπως ανέφερε η Deutsche Bank, οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν το 85% όσων έσπευσαν να αγοράσουν τα 15ετή ομόλογα του κινεζικού δημοσίου και περίπου τα 2/3 όσων αγόρασαν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως η επιτυχής έκβαση της δημοπρασίας ομολόγων αντανακλά την «αποφασιστικότητα της Κίνας και την εμπιστοσύνη» με την οποία ανοίγει την οικονομία της στον έξω κόσμο και ενσωματώνεται σταδιακά στις διεθνείς χρηματαγορές.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δημοπρασία ομολόγων της Κίνας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Εχει προηγηθεί τον Οκτώβριο δημοπρασία από την οποία άντλησε 6 δισ. δολάρια από ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί. Σύμφωνα, άλλωστε, με τη συμβουλευτική Allen και Overy, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους το Πεκίνο εξέδωσε ομόλογα σε ευρώ για πρώτη φορά από το 2004. Η  Allen και Overy παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στη συγκεκριμένη έκδοση.

Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Σαμ Φίσερ, επικεφαλής του τομέα κινεζικών κεφαλαιαγορών στην Deutsche Bank, τόνισε πως «η έκβαση της δημοπρασίας καταδεικνύει πως οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν πολύ περιορισμένη έκθεση στην Κίνα και κατηγορηματικώς σε αυτά τα ομόλογα υπάρχει αξία που σπανίζει».

Ειδικότερα οι Ευρωπαίοι επενδυτές άδραξαν την ευκαιρία για να επενδύσουν σε ομόλογα με αποδόσεις μεγαλύτερες από ό,τι μπορούν να βρουν στην Ευρώπη. Αναμενόμενο, καθώς τα δεκαετή και τα δεκαπενταετή είχαν απόδοση οριακά άνω του μηδενός, ενώ στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ έχει συμπιέσει τα επιτόκια βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, ενώ διοχετεύει πολλά τρισ. ευρώ στις χρηματαγορές στην προσπάθειά της να στηρίξει την οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία.

Ως μέτρο σύγκρισης οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου βρισκονται στο -0,75% σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αγορών Refinitiv. Οπως, άλλωστε, τονίζουν τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο CNN, είναι σαφές πως οι επενδυτές ενδιαφέρονται να αυξήσουν την έκθεσή τους στην οικονομία της Κίνας που ανακάμπτει ταχύτατα από την πανδημία, αφήνοντας πίσω της τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γιμ, υπεύθυνο του τομέα κεφαλαιαγορών Κίνας και Βόρειας Ασίας στη Standard Chartered Bank, η έκβαση των δημοπρασιών αυτής της εβδομάδας αντανακλά την αυξημένη εμπιστοσύνη που έχουν οι επενδυτές στην οικονομία της Κίνας, την πεποίθησή τους «ότι επίκειται στιβαρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και οι εξελίξεις θα είναι καλές μολονότι καιροφυλακτεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού».

Μετά την ιστορικών διαστάσεων συρρίκνωση που γνώρισε το πρώτο τρίμηνο του 2020, η κινεζική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά και τα στοιχεία φέρουν τόσο τη βιομηχανική παραγωγή όσο και τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν σημαντική αύξηση τον Οκτώβριο.

Είναι, άλλωστε, γενικότερα ενθαρρυντική η εικόνα των ασιατικών οικονομιών που ανακάμπτουν, ενώ οι οικονομίες της Δύσης οδεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη επανέρχονται σταδιακά σαρωτικοί περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα για να ανακοπεί η ραγδαία πλέον μετάδοση της πανδημίας που απειλεί να βυθίσει τις δυτικές οικονομίες σε νέα ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή