ΗΠΑ

Κόβει προγράμματα χορήγησης δανείων της Fed το υπ. Οικονομικών

kovei-programmata-chorigisis-daneion-tis-fed-to-yp-oikonomikon-561167518

Την άρνησή του για περαιτέρω παράταση ορισμένων έκτακτων δανειοδοτικών προγραμμάτων, που έχει εξαγγείλει η Fed λόγω κορωνοϊού, γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει προειδοποιήσει πως η αμερικανική οικονομία παραμένει υπό πίεση χαρακτηρίζοντας την εύθραυστη. Παράλληλα, ζήτησε από τη Fed την επιστροφή των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων από πέντε έκτακτα προγράμματα που λήγουν αργότερα τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε πως τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο υπουργείο στο πλαίσιο της πράξης CARE την άνοιξη –μεγάλο μέρος των οποίων μπήκαν στην άκρη για να στηριχθεί ο δανεισμός της Fed προς τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κυβερνήσεις– θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να τα ανακατανείμει το Κογκρέσο. Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα κατά την οποία τα στοιχεία δείχνουν πως έχει αρχίσει να φθίνει η ταχεία ανάκαμψη από την ιστορική πτώση της οικονομίας κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, με πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους που είχαν δουλειά τον Ιανουάριο να εξακολουθούν να μένουν άνεργοι. 

«Ζητάω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επιστρέψει τα κεφάλαια τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στίβεν Μνούτσιν σε επιστολή του προς τον κ. Πάουελ, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την άρνησή του να παρατείνει τα έκτακτα προγράμματα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει κρίσιμης σημασίας. Κατά τη Fed τα προγράμματα αυτά διασφάλιζαν στη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κάμψης του τελευταίου αιώνα, την πιστωτική ροή σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν περίμεναν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, καθώς, όπως γνωστοποίησαν, εκτιμούσαν πως τα προγράμματα στήριξης θα επεκτείνονταν. 

Η Fed σε ανακοίνωσή της δηλώνει πως «θα προτιμούσε όλα τα προγράμματα στήριξης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σημαντικό τους ρόλο προκειμένου να υποστηρίξουν την πιεσμένη και εύθραυστη οικονομία μας».

«Δεδομένης και της κατάστασης της οικονομίας και του γεγονότος ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, θεωρώ ότι είναι σοφό αυτά τα προγράμματα να παραμείνουν ανοιχτά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντας Ράφαελ Μποστικ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. O ίδιος είναι και υποψήφιος για να γίνει επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών όταν θα αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν. Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να εγείρει εμπόδια στην επερχόμενη κυβέρνηση. Παρότι ορισμένα από τα προγράμματα δεν χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα, αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν πως η παρουσία τους καθησυχάζει τις χρηματαγορές αλλά και τους επενδυτές, διότι οι πιστώσεις θα παραμείνουν διαθέσιμες για να βοηθήσουν επιχειρήσεις, τοπικούς φορείς και μη κερδοσκοπικές εταιρείες να αρχίζουν να ανακάμπτουν από την κάμψη που προκάλεσε η επέλαση της πανδημίας.

Πάντως, ο κ. Μνούτσιν επέτρεψε την παράταση  για 90 ημέρες ενός πλέγματος άλλων προγραμμάτων δανειοδότησης, που παρέχουν μετρητά στις κύριες χρηματαγορές περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν τις βραχυπρόθεσμες πιστώσεις σε επιχειρήσεις. Στην επιστολή του ο κ. Μνούτσιν ανέφερε πως στην απίθανη εκείνη περίπτωση που είναι και πάλι απαραίτητα τα προγράμματα δανειοδότησης, η Fed μπορεί να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να επαναδιαθέσει τα κεφάλαια, τα οποία θα προέλθουν είτε από το ταμείο στήριξης του ίδιου του υπουργείου είτε από χρήματα του Κογκρέσου.