Αισιόδοξη η JP Morgan για τις τράπεζες

Αισιόδοξη η JP Morgan για τις τράπεζες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αξιοπρεπές σύνολο αποτελεσμάτων αναμένει η JP Morgan ότι θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες, με τον «χορό» να έχει ήδη ξεκινήσει η Eurobank και να ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα τριμηνιαία αυτά χρηματοοικονομικά στοιχεία δεν θα βρεθούν έντονα στο ραντάρ της αγοράς, όσο οι προοπτικές του επόμενου διαστήματος.

Συνολικά εκτιμά πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι μια «αντιγραφή» ουσιαστικά του β΄ τριμήνου σε ό,τι αφορά τις τάσεις και, συγκεκριμένα, αναμένει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν ανθεκτικά λόγω της καλής πορείας στις εκταμιεύσεις δανείων και του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αποδόσεων δανεισμού. Παράλληλα, εκτιμά πως θα σημειωθεί ανάκαμψη σε επίπεδο τριμήνου στα τέλη και στις προμήθειες, μετά και το τέλος του lockdown της οικονομίας, ενώ αναμένει αξιοπρεπή αποδοτικότητα κόστους παρά την εποχική αύξηση των δαπανών, με τις τάσεις να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μείωσης για το σύνολο του έτους. 

Τα παραπάνω ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν θα τεθούν έντονα στο επίκεντρο των επενδυτών, καθώς όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πλέον στις προοπτικές του επόμενου και τελευταίου τριμήνου του έτους και του συνόλου του 2021. Η JP Morgan αναμένει πως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα διατηρήσουν τον εποικοδομητικό τους τόνο σε ό,τι αφορά την πορεία των τιτλοποιήσεων NPEs, με την Alpha Bank να επιλέγει τον προτιμώμενο επενδυτή για τη συναλλαγή του Galaxy τις επόμενες εβδομάδες και την Εθνική Τράπεζα να αναμένεται να ξεκινήσει την τιτλοποίηση Frontier τον Δεκέμβριο, που θα μειώσει κατά περίπου 2/3 τα NPEs της τράπεζας.

Ο όγκος και η απόδοση των δανείων που είναι σε αναστολή πληρωμών θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο της αγοράς, τα οποία και στο β΄ τρίμηνο είχαν διαμορφωθεί περίπου στο 10% των ακαθάριστων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή