Πλατφόρμες αξιοποίησης ακινήτων για διαχειριστές κόκκινων δανείων

Πλατφόρμες αξιοποίησης ακινήτων για διαχειριστές κόκκινων δανείων

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τεχνολογία στην υπηρεσία του real estate αναμένεται να επιστρατεύσουν οι διαχειριστές κόκκινων δανείων, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό αποτελεσματικότητας ο τεράστιος όγκος ακινήτων τα οποία θα περάσουν υπό τον έλεγχό τους τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύονται καινοτόμοι λύσεις που έχουν λειτουργήσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις χωρών του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, δηλαδή αγορές όπου εφαρμόστηκαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω μνημονίων και απαιτήθηκαν αναχρηματοδοτήσεις του τραπεζικού κλάδου.

Επιλογή

Στο επίκεντρο θα βρεθούν ψηφιακές πλατφόρμες προώθησης και αξιοποίησης (πωλήσεις ή ενοικιάσεις) ακινήτων. Μια ελληνική νεοφυής εταιρεία, η Prosperty, αποτελεί μια ανερχόμενη επιλογή των τραπεζών και σύντομα και των διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που ξεκινάει τη διαχείριση ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια των παραπάνω φορέων. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτή την περίοδο δρομολογείται και το ξεκίνημα στην ελληνική αγορά της ψηφιακής πλατφόρμας BidX1, η οποία αποτελεί έναν από τους  μεγαλύτερους παίκτες του εξωτερικού. Η BidX1 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2011 στην Ιρλανδία, αρχικά για την προώθηση ακινήτων προς πλειστηριασμό και στη συνέχεια ως μια πλήρως ψηφιακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών ακινήτων, με παρουσία σε Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική, κι από το 2019 σε Ισπανία και Κύπρο. Μέχρι σήμερα, από την πλατφόρμα της BidX1 έχουν πουληθεί 10.000 ακίνητα αξίας άνω του 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, όπως ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων Prosperty, «τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα “πέσουν” στην αγορά περίπου 70.000-100.000 κατοικίες. 

Από τα περίπου 60 δισ. ευρώ των κόκκινων στεγαστικών δανείων, περίπου το 70% έχει ως εγγύηση κάποιο ακίνητο. Επομένως, όσο προχωρεί η διαδικασία της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο θα μεγαλώνει και ο όγκος των ακινήτων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις εταιρείες διαχείρισης NPLs».

Η Prosperty έχει αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών και ενοικιάσεων ακινήτων η οποία αριθμεί ήδη εκατοντάδες καταχωρίσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα προστεθούν και 500 νέα ακίνητα, από φορείς όπως η Εθνική Τράπεζα και η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και με εταιρείες διαχείρισης NPLs και REOs (ακίνητα που ανακτώνται μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων), για την προώθηση και δικών τους ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, «οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων δεν είναι εξειδικευμένοι επενδυτές ακινήτων. Ετσι χρειάζονται νέα εργαλεία για τη σωστή ανάλυση του χαρτοφυλακίου τους, αλλά και των τρόπων για την αξιοποίησή του. Αυτό θα συμβεί μέσω της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών, ώστε να είναι ταχύτερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη η προώθηση του κάθε ακινήτου».

«Κλειδί»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κλειδί» στην όλη διαδικασία είναι το πώς θα γίνει διαχείριση ενός τόσο μεγάλου όγκου πωλήσεων ή ενοικιάσεων με το μικρότερο δυνατό κόστος. «Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, αξιοποιώντας την πλατφόρμα που αναπτύξαμε, μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την ακριβή ζήτηση που υπάρχει για ένα συγκεκριμένο ακίνητο. Δηλαδή, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του πιθανού αγοραστή ή ενοικιαστή για κάθε μεμονωμένο ακίνητο που είναι καταχωρισμένο στην πλατφόρμα. Ετσι, μπορούμε και να το προωθήσουμε πιο σωστά, στην κατάλληλη τιμή και κυρίως αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο κόστος», αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος.

Εν τω μεταξύ, τις δικές τους κινήσεις ετοιμάζουν και οι ίδιες οι εταιρείες NPLs. Δηλαδή, εκτός από την αναζήτηση λύσεων προώθησης και αξιοποίησης ακινήτων από την αγορά, προχωρούν και στην ανάπτυξη δικών τους εταιρειών που θα αναλάβουν το σχετικό έργο. Η doValue έχει ήδη στελεχώσει την DoValue Greece Real Estate Services με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και, σε συνεργασία με την Altamira Asset Management, πρόκειται να λανσάρει τις επόμενες ημέρες τη νέα πλατφόρμα υπηρεσιών προς επενδυτές και ιδιώτες. Η νέα αυτή πλατφόρμα θα λανσαριστεί μέσω της Altamira Properties και θα προβλέπει την πραγματοποίηση επενδύσεων για τη βελτίωση της εμπορικότητας των ακινήτων. «Θα προχωρούμε σε βελτιώσεις των προδιαγραφών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων πριν τα προωθήσουμε προς πώληση, κάτι που έλειπε από την αγορά μέχρι σήμερα», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Τάσος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η οποία καλείται να διαχειριστεί 260.000 ακίνητα (όλων των κατηγοριών), συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Intrum Hellas έχει συστήσει την Intrum Real Estate Services/REO, για να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των συσχετιζόμενων με αυτά ακινήτων, αλλά συνολικά στη διαχείριση των ακινήτων. Στόχος της Intrum είναι να συνεισφέρει στην αύξηση της ζήτησης για τα ακίνητά της, απευθυνόμενη όχι μόνο σε θεσμικούς επενδυτές, αλλά και σε μέλη της μεσαίας τάξης, η οποία παραδοσιακά αποτελεί τον βασικό αγοραστή, ιδίως για κατοικίες. Τη δική της εταιρεία για τη διαχείριση των ακινήτων της έχει δημιουργήσει και η Quant, επιδιώκοντας επίσης εξειδικευμένες λύσεις διαχείρισης, πέραν της μέχρι σήμερα προώθησης των ακινήτων μέσω μεσιτικών γραφείων ή ηλεκτρονικών αγγελιών.

Εκκαθάριση

Σημαντικό όγκο ακινήτων έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν και οι τράπεζες, όσο προχωρούν τη διαδικασία εκκαθάρισης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Σε πρόσφατη ομιλία του, στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo, ο κ. Ιωάννης Γκάνος, γενικός διευθυντής της Alpha Real Estate Management & Investments, ανέφερε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει ακίνητα αξίας 5,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 3,7 δισ. ευρώ αφορούν ακίνητα που έχουν προέλθει από κατασχέσεις και ανακτήσεις (REOs). Συγκεκριμένα, 1,8 δισ. ευρώ τέτοιων ακινήτων διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς (και 2,2 δισ. ευρώ συνολικά), 800 εκατ. ευρώ η Alpha Bank (1 δισ. ευρώ συνολικά), 600 εκατ. ευρώ η Eurobank (και 1,8 δισ. ευρώ συνολικά) και 500 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα (και 600 εκατ. ευρώ συνολικά). Τα νούμερα αυτά θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και το 2021, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια πιο ενεργή διαχείρισή τους, κάτι που ήδη συζητούν τα επιτελεία των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή