Στρώνεται ξανά το χρυσαφένιο χαλί

Στρώνεται ξανά το χρυσαφένιο χαλί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά δίπλα στους παραγωγούς κριθαριού η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, με μεράκι και σχολαστικές κινήσεις, μπαίνουν οι βάσεις για να στρωθεί ένα χρυσαφένιο χαλί στους ελληνικούς κάμπους. Η σπορά του ελληνικού βυνοποιήσιμου κριθαριού έχει ήδη ξεκινήσει. Σε μια περίοδο που η εστίαση και ο αγροτικός τομέας δοκιμάζονται από τους περιορισμούς και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξακολουθεί να επενδύει στην εγχώρια παραγωγή, στηρίζοντας τις τοπικές αγροτικές κοινωνίες και καλύπτοντας τις ανάγκες της από 100% ελληνικό κριθάρι. Φέτος η έκταση της καλλιεργούμενης γης πρόκειται να ξεπεράσει τα 120.000 στρέμματα.

Μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στηρίζει περισσότερους από 2.000 παραγωγούς σε 19 νομούς της Ελλάδας και τους εξασφαλίζει μια σταθερή πηγή εισοδήματος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει την αφετηρία του στο έτος 2008. Μέσω της Συμβολαιακής Καλλιέργειας σε βάθος χρόνων έχουν δημιουργηθεί περίπου 800 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Το αποτύπωμα του προγράμματος είναι σημαντικό και στην ελληνική οικονομία, καθώς έχει δημιουργήσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ προστιθέμενη αξία. Από όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής του, η εταιρεία έχει προμηθευτεί περισσότερους από 510.000 τόνους ελληνικού κριθαριού, ενώ μέσα στο 2020 προμηθεύτηκε 55.000 τόνους απορροφώντας σε μία συντονισμένη προσπάθεια με τους συγκεντρωτές-συνεργάτες της τους «κραδασμούς» της πανδημίας για τους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της εταιρείας όμως πάει κι ένα βήμα παραπέρα. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δοκιμάζοντας την απόδοση νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού σε έξι πειραματικούς αγρούς. Εκεί καλλιεργούνται ποικιλίες που εμφανίζουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στο ελληνικό κλίμα και έχουν καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης. Βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για πιο αποδοτική παραγωγή και για πιο ανταγωνιστικό ελληνικό κριθάρι με μεγαλύτερο όφελος για την οικονομία της χώρας. Σε αυτούς τους πειραματικούς αγρούς έχουν δοκιμαστεί μέχρι και σήμερα 60 ποικιλίες εκ των οποίων οι 18 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Καλλιέργειας ωφελεί τους παραγωγούς που συνεργάζονται με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Μόλις ενταχθούν σε αυτό εξασφαλίζουν σίγουρο εισόδημα, καθώς η εταιρία δεσμεύεται για την απορρόφηση της σοδειάς τους σε τιμή που είναι γνωστή πριν ακόμα τη σπορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή