Ένα ιδανικό επιχειρηματικό οικοσύστημα στην καρδιά της Αθήνας

Ένα ιδανικό επιχειρηματικό οικοσύστημα στην καρδιά της Αθήνας

Όλα όσα συμβαίνουν στο συνέδριο «SingularityU»

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε ένα πολυόροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου φιλοξενούνται τα λαμπρότερα μυαλά της Ελλάδας, οι καλύτερες εταιρείες της χώρας, καθώς και μερικές από τις πλέον αναπτυσσόμενες τεχνολογικές start-ups του κόσμου.

Φανταστείτε, επίσης, όλους αυτούς τους ανθρώπους και όλες αυτές τις επιχειρήσεις να συνεργάζονται, να ανταλλάζουν ιδέες και να αναπτύσσονται από κοινού.

Τι όφελος θα μπορούσαν να έχουν όλα τα παραπάνω στην ελληνική οικονομία; Πόσα λαμπρά ελληνικά μυαλά θα επέστρεφαν από το εξωτερικό για να εργαστούν σ’ αυτό το κτίριο; Τι «εικόνα» θα σχημάτιζει ο υπόλοιπος κόσμος για την Ελλάδα;

Το «Σπίτι Ψηφιακής Καινοτομίας»

Για να απαντήσει κάποιος σ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται να επιστρατεύσει τη φαντασία του. Αρκεί να κοιτάξει στη Σουηδία, η οποία έχει καταστήσει πραγματικότητα το πρώτο «Σπίτι Ψηφιακής Καινοτομίας». Πρόκειται για μία κτιριακή εγκατάσταση, όπου φιλοξενούνται δεκάδες καινοτόμες σουηδικές επιχειρήσεις, καθώς και μερικές από τις πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου.

Έτσι, Σουηδοί και ξένοι επιχειρηματίες, σουηδικές και ξένες επιχειρήσεις συναντώνται, συνεργάζονται, μαθαίνουν και αναπτύσσονται από κοινού. Άλλωστε, μοιράζονται τα ίδια εργαστήρια, τις ίδιες εγκαταστάσεις, τον ίδιο εξοπλισμό, τα ίδια εκπαιδευτικά προγράμματα, τα ίδια ψηφιακά εργαλεία. Αποτέλεσμα; Η ταυτόχρονη πρόοδος όλων των επιχειρήσεων.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

«Όλοι οι άνθρωποι έρχονται σε μία πόλη, σ’ ένα κτίριο για να καινοτομήσουν. Όλοι οι ισχυροί παράγοντες της τεχνολογίας και της καινοτομίας βρίσκονται στον ίδιο χώρο και συζητούν, ανταλλάζουν ιδίες, δημιουργούν ευκαιρίες» δηλώνει ο επιχειρηματίας Όλα Άλβαρσον, από το βήμα του συνεδρίου «SingularityU», το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο (23-24 Νοεμβρίου) στην Ελλάδα.

«Φτιάξε ένα stage, όπου μπορούν να παίξουν όλοι. Προσκάλεσε στην πόλη σου όσους θεωρείς επιτυχημένους. Και μόλις συμβεί αυτό, θα γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα από μόνα τους» συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο, κληθείς να σχολιάσει πώς η Αθήνα μπορεί να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό οικοσύστημα. Δηλαδή πώς θα δημιουργήσει το δικό της «Σπίτι Ψηφιακής Καινοτομίας».

Άλλωστε, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, «οι επιχειρηματίες ψάχνουν νέες αγορές για να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να προσφέρουν νέα πράγματα». Γιατί όχι, λοιπόν και στην Αθήνα; Μένει απλώς να προσκαλέσεις τους καλύτερους και να διευκολύνεις τη ζωή τους.

«Γιατί όταν υπάρχουν εμπόδια, το οποιοδήποτε εμπόδιο, τότε θα προτιμήσεις να μετακινηθείς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, στην οποία δεν θα έχεις αυτά τα εμπόδια» επισημαίνει με νόημα ο Άλβαρσον.

Δεν είναι μόνο το… wifi

Ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα, βέβαια, δεν απαιτεί μόνο wifi και κτίρια. Χρειάζεται τη συγκρότηση μιας επιχειρηματικής κοινότητας, ενός πλέγματος καινοτομίας. «Χρειαζόμαστε εταιρείες, οι οποίες η μία θα βοηθάει την άλλη» τονίζει, χαρακτηριστικά.

Φυσικά, σ’ αυτό ρόλο θα διαδραματίσει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα και να προσελκύσει τις ξένες τεχνολογικές εταιρείες. «Να δημιουργήσει έναν χώρο, όπου όλες οι καινοτόμες εταιρείες θα είναι μαζί».

Μόλις καταστεί αυτό πραγματικότητα, τα πράγματα θα πάρουν τη σειρά τους, καθώς θα συγκροτηθεί ένας κύκλος, σύμφωνα με τον οποίο η μία ξένη εταιρεία θα προσελκύει την άλλη. «Είναι μια “self drive” επιτυχία, μια θετική “πανδημία”» σχολιάζει, μεταξύ άλλων.

Αυτό που λείπει στην Ελλάδα

Τους τελευταίους πέντες μήνες, στην Ελλάδα βρίσκεται και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της επιχειρηματικής ηγεσίας και καινοτομίας, ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς, ο οποίος επίσης δίνει το «παρών» στο συνέδριο της «SingularityU».

«Νιώθω ότι η Ελλάδα έχει ξαναβρεί την ενέργειά της, ότι είναι έτοιμη να κάνει κάτι. Όμως, της λείπει κάτι. Δεν υπάρχει ένα κέντρο, ένας χώρος καινοτομίας. Και όταν δεν υπάρχει ένα κέντρο στον πραγματικό κόσμο, δεν υπάρχει ένα κέντρο και στον ψηφιακό κόσμο. Άλλωστε, αυτά τα δύο είναι πολύ κοντά» σημειώνει, σε συνέχεια της σκέψης του Άλβαρσον.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι πολλές μικρές ιδέες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα πράγματα. Κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα δημιουργίας, η οποία θα απευθύνεται σε παγκόσμια κοινά και όχι περιφερειακά. «Όταν ξεκινήσει να συμβαίνει, όλοι θα θελήσουν να έρθουν εκει. Θα προσελκύει τους πάντες».

Το θάρρος και το πάθος

Οι Όλα Άλβαρσον και Ντέιβιντ Ρόμπερτς αποτελούν δύο από τους κορυφαίους στον κλάδο τους. Τι συμβουλές, επομένως, θα έδιναν στους Έλληνες 20άρηδες και 30άρηδες;

  • Άλβαρσον – Συμβουλή Νο. 1: «Αν δεν ξερεις τι είναι αυτό που σου αρέσει, προσπάθησε να είσαι κοντά σ’ αυτούς που θεωρούνται επιτυχημένοι στον τομέα τους»
  • Άλβαρσον – Συμβουλή Νο. 2: «Για να αποκτήσεις πάθος με κάτι, χρειάζεσαι ενέργεια, χρειάζεσαι να δώσεις πράγματα, να δουλέψεις πολυ. Δεν έρχεται από μόνο του το πάθος. Χωρίς πάθος δεν πας πουθενα και χωρίς πυξίδα πηγαίνεις λάθος».
  • Ρόμπερτς  – Συμβουλή Νο. 3: «Τίποτα σπουδαίο δεν επιτυγχάνεται χωρίς ρίσκο. Και το ρίσκο υπάρχει, επειδή οι άνθρωποι έχουν θάρρος. Πρέπει να δράσεις, να κανεις κατι θαραλλέο».
  • Ρόμπερτς – Συμβουλή Νο. 4: «Όλα τα πράγματα αλλάζουν από δύο υπερδυνάμεις των ανθρώπων, το θάρρος να δράσεις και το πάθος που μπορείς να νιώθεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή