Γραφείο Προϋπολογισμού: Εμβολιασμός του πληθυσμού για αποκατάσταση της οικονομίας

Γραφείο Προϋπολογισμού: Εμβολιασμός του πληθυσμού για αποκατάσταση της οικονομίας

Πού αποδίδονται οι αποκλίσεις σε σχέση με το προσχέδιο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εμβολιασμού μιας κρίσιμας μάζας του πληθυσμού, ώστε να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με αφορμή των προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή των Ελλήνων.

«Ο αποτελεσματικός εμβολιασμός μιας κρίσιμης μάζας του πληθυσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας» τονίζει, μεταξύ άλλων, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επιπτώσεις των ισχύοντων περιοριστικών μέτρων.

«Η διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων είναι ακόμα άγνωστη και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην ανάπτυξη και, κυρίως, στη διανομή του εμβολίου».

Ειδική μνεία κάνει και στην εξομάλυνση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, εξηγώντας ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους».

Όσον αφορά τις αποκλίσεις μεταξύ του προσχεδίου του προϋπολογισμού και της τελικής εισήγησης, το Γραφείο επισημαίνει ότι αυτές οφείλονται

  • Αφενός στην επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων
  • Αφετέρου στη λήψη πρόσθετων έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία επιδεινώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης αποτυπώνουν μια μεγαλύτερη επιδείνωση σε σχέση με το προσχέδιο, κάτι το οποίο οδηγεί σε συνολικό έλλειμμα 16,1 δισ. ευρώ ή 9,9% του ΑΕΠ για το 2020, καθώς και σε πρωτογενές έλλειμμα 11,1 δισ. ευρώ ή 6,8% του ΑΕΠ.

Για το 2021 δε, η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι περιορισμένη σε σχέση με το προσχέδιο. Το συνολικό έλλειμμα διαμορφώνεται στα 11,5 δισ. ευρώ ή 6,7% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται στα 6,6 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή