Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χ.Α., άνοδος τραπεζικών μετοχών

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χ.Α., άνοδος τραπεζικών μετοχών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών σε επιλεγμένους τίτλους προχώρησαν οι επενδυτές, μετά και την εντυπωσιακή πορεία που έχει σημειώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτόν τον μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ενισχυθεί κατά 24% και τον τραπεζικό δείκτη κατά σχεδόν 60%. Αυτές οι κινήσεις –οι οποίες χαρακτηρίζονται φυσιολογικές από παράγοντες της αγοράς– ωστόσο δεν κατάφεραν να διαταράξουν το Χ.Α., το οποίο διατήρησε τα κεκτημένα, χάρη και στην άνοδο των τραπεζών, κρατώντας τις 700 μονάδες και με το ανοδικό momentum του Νοεμβρίου να παραμένει άθικτο, τη στιγμή που ήδη οι αναλυτές σχολιάζουν πως αυτός ο μήνας αναμένεται να αποτελέσει από τους καλύτερους ιστορικά για την αγορά.  

Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα ξεχώρισαν και πάλι υπεραποδίδοντας έναντι των υπολοίπων στην Ευρωζώνη, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 5,8%, στα ιστορικά χαμηλά του 0,66%, και το spread να διαμορφώνεται στις 124 μ.β., ενώ στο 0,02% μόλις βρέθηκε η απόδοση του 5ετούς, στο 0,31% του 7ετούς, στο 0,86% του 15ετούς και σε αρνητικά επίπεδα συνέχισαν να κινούνται τα 2ετή και 3ετή ομόλογα, στο -0,11% και -0,09% αντίστοιχα.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% στις 700,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, στα 77,31 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακή άνοδο επίσης 0,05% στις 1.657,42 μονάδες, ενώ πτώση 0,96% στις 1.012,74 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκαν Aegean (-7,35%), Jumbo (-2,38%), ΟΠΑΠ (-2,33%) και Βιοχάλκο (-2,13%), ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσε η Lamda Development και άνω του 1% η Σαράντης.

Υπεραπέδωσε ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 2,69% στις 383,11 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,63%, την Eurobank στο +2,45%, την Εθνική στο +2,66% και την Πειραιώς στο +3,85%.

Η αγορά μέρα με τη μέρα προσελκύει παλιούς και νέους επενδυτές με τον τζίρο να ανεβαίνει κάθετα, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Αν σκεφτεί κάποιος, όπως προσθέτει, ότι η αγορά σταμάτησε να ανεβαίνει μετά τις εκλογές και στην πορεία βρέθηκε και η COVID που τη βύθισε πολύ περισσότερο, δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση η κίνηση που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα εν μέσω lockdown. Η αγορά πάντα προεξοφλεί μία κατάσταση αρκετούς μήνες νωρίτερα και το σίγουρο είναι ότι στην παρούσα βλέπει τα περίπου 70 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα, χωρίς να υπολογίζονται ιδιωτικές επενδύσεις και το σταδιακό άνοιγμα της κάνουλας δανεισμού στον τραπεζικό κλάδο.

Τα εν αναμονή νέα από CENERGY, Εθνική Ασφαλιστική και «Ελλάκτωρ» είναι θετικά, αλλά η αγορά χρειάζεται νέα καύσιμα συνεχώς για να μπορεί να συντηρεί τα κέρδη της στο μέλλον, ενώ το κλειδί είναι δεδομένο ότι βρίσκεται στον τραπεζικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, όσο ο Γενικός Δείκτης κλείνει πάνω από τις 684 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετική με στόχο τις 740-750 μονάδες και ενδιάμεση αντίσταση τις 723 μονάδες. Μένουν πέντε συνεδριάσεις για να κλείσει ο μήνας και «μέχρι τότε δύσκολα θα δούμε κάτι μεγάλο σε διόρθωση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή