Πιο πολλές γυναίκες σε Δ.Σ. γερμανικών εταιρειών

Πιο πολλές γυναίκες σε Δ.Σ. γερμανικών εταιρειών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική απόφαση στο επίπεδο της ισότητας των δύο φύλων έλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, η οποία ζητεί από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες να επιβάλουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τον αριθμό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλιά τους. Οπως δήλωσε η υπουργός για θέματα Γυναικών, Οικογένειας και Τρίτης Ηλικίας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, «βάζουμε ένα τέλος στα Δ.Σ. των μεγάλων γερμανικών εταιρειών όπου συμμετείχαν μόνον άνδρες». Κι αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, πως τα διοικητικά συμβούλια με περισσότερα από τρία μέλη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον μία γυναίκα, αντικαθιστώντας με τον τρόπο αυτό ένα προηγούμενο εθελοντικό σύστημα. 

Οπως επισημαίνουν οι επικριτές του, το τελευταίο σύστημα, ακριβώς λόγω του εθελοντικού του χαρακτήρα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα όσον αφορά την αποκατάσταση της ισότητας των δύο φύλων. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία η κ. Γκίφεϊ χαρακτήρισε ιστορική. «Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε ένα μοντέλο, ένα πρότυπο, αφήνοντας στο παρελθόν τα διοικητικά συμβούλια όπου απουσίαζαν οι γυναίκες. Δείχνουμε πώς πρέπει να είναι η βιώσιμη σύγχρονη κοινωνία. Εκμεταλλευόμαστε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι καλύτεροι/ες στις μεικτές ομάδες να αποδίδουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Τίποτε δεν γίνεται εθελοντικά στο πεδίο αυτό κι εμείς χρειαζόμαστε κατευθυντήριες γραμμές για να προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε η υπουργός. 

Εν τω μεταξύ, πρέπει να επισημανθεί ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μέρκελ έρχεται αφότου, σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη, φάνηκε ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια της επιχειρηματικής ιεραρχίας στη Γερμανία υστερεί εν συγκρίσει με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες μεγάλες οικονομίες. 

Αυτό καταδεικνύουν και τα ευρήματα έρευνας του ελβετογερμανικού ιδρύματος Ολμπραϊτ, ότι δηλαδή ανάμεσα στους 30 κορυφαίους γερμανικούς ομίλους που συναπαρτίζουν τον δείκτη DAΧ στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μόλις το 12,8% των συμμετεχόντων στα Δ.Σ. είναι γυναίκες. Στις άλλες χώρες της έρευνας, δηλαδή στη Βρετανία, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ανάλογα ποσοστά είναι κατά σειράν 24,5%, 22,2% και 28,6%. 

Επιπροσθέτως, βάσει της έρευνας, στις εταιρείες του DAX παρατηρείται διαρροή γυναικών από τις υψηλόβαθμες θέσεις, ενώ αυξήθηκαν από 6 το 2019 σε 11 φέτος όσες γερμανικές επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε μία γυναίκα στο Δ.Σ. τους. Εντούτοις, όπως αναφέρει ο Guardian, το να υποχρεώσει κανείς τους μεγάλους ομίλους να λάβουν μέτρα για την ισότιμη συμμετοχή ενδεχομένως να προκαλέσει οργή στους επιχειρηματικούς κύκλους, που ισχυρίζονται πως πρόκειται για μη δικαιολογημένη παρέμβαση στα εσωτερικά τους.

Πέραν της υποχρεωτικής ποσόστωσης στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ θα επιβάλει μια ελάχιστη ποσόστωση 30% στα Δ.Σ. όσων εταιρειών η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατηρεί μερίδιο πλειοψηφίας. Συν τοις άλλοις, προβλέπεται και ποσόστωση για τις διοικήσεις εταιρειών, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετοί επικριτές των ποσοστώσεων –συνήθως άνδρες–, διότι θεωρούν πως το σύστημα αυτό δεν είναι αξιοκρατικό. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Deutsche Bank Βρετανίας, Τίνα Λι, «τα περί αξιοκρατίας είναι μύθος, διότι εάν δεν ανέλθουν στην ιεραρχία γυναίκες, οι οποίες να υποστηρίζουν ευθαρσώς την άποψή τους, τότε και σε επίπεδο λεκτικό και σε επίπεδο συμπεριφοράς θα αποκλείονται οι γυναίκες από τις θέσεις ευθύνης και αυτό δεν θα γίνεται αντιληπτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή