ΑΓΟΡΕΣ

Κλίμα ευφορίας επικράτησε στη Wall Street

Κλίμα ευφορίας επικράτησε στη Wall Street

Κλίμα αισιοδοξίας επικράτησε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον Dow Jones να υπερβαίνει πρώτη φορά στην Ιστορία τις 30.000 μονάδες χάρις στην απαρχή της επίσημης και ομαλής μετάβασης του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επιλογή της πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, ως υπουργού Οικονομικών της χώρας, αλλά και στην επικρατούσα αισιοδοξία για την πρόοδο στα εμβόλια του κορωνοϊού. 

Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, ο Dow Jones βρισκόταν στις 30,062,65 μονάδες με άνοδο κατά 1,59% και κέρδη 1,54% ο S&P 500 σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Ο κλαδικός δείκτης των ομίλων ενέργειας στον S&P 500 σημείωνε κέρδη 4%, με την αρωγή της ενισχυμένης τιμής του πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μια σύντομη εμφάνισή του χθες χαρακτήρισε τις 30.000 μονάδες «ιερό αριθμό». Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίασή του με κέρδη 0,91%, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα εννεαμήνου, χάρις στις προσδοκίες για την εξέλιξη του εμβολίου, αλλά και τη δυνητική άρση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία. Στο Λονδίνο ο FSTE 100 έκλεισε χθες με κέρδη 1,55%, με 1,26% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,21% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 2,04% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 2,03% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Στη Γαλλία, στις αρχές της εβδομάδας αναφέρθηκαν τα λιγότερα κρούσματα ιού από τις 28 Σεπτεμβρίου, εξ ου και οι επενδυτές ανέμεναν ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πιθανή χαλάρωση περιορισμών. Στην περίπτωση του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε με αφορμή την απόφαση των αρμοδίων για διεύρυνσή του, ώστε να συμπεριλαμβάνει επιπλέον δέκα επιχειρήσεις, φθάνοντας τις σαράντα συνολικά και επιβάλλοντας αυστηρότερα κριτήρια εισδοχής. Το τρίτο τρίμηνο εξάλλου η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ 8,5%, αν και οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες λόγω του δεύτερου κύματος κρουσμάτων και των περιοριστικών μέτρων. Tο αργό Ν. Υόρκης υπερέβη τα 45 δολάρια το βαρέλι πρώτη φορά από τις 6 Μαρτίου, ενώ το δολάριο αποδυναμώθηκε. Η έναρξη της επίσημης μεταβατικής περιόδου Μπάιντεν ώθησε τους επενδυτές  σε περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο. Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα αμβλύνεται, πλέον, δίνοντας το περιθώριο στον Τζο Μπάιντεν και στους συνεργάτες του να έχουν πρόσβαση στις κρατικές υποδομές, στις υπηρεσίες και στους δια-θέσιμους πόρους.