Η Αθήνα προσκαλεί ξένους εργαζομένους

Η Αθήνα προσκαλεί ξένους εργαζομένους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώνονται τα ευνοϊκά μέτρα που στοχεύουν στην προσέλκυση επιχειρήσεων και εργαζομένων στην Ελλάδα με διάταξη που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την περιστολή του λαθρεμπορίου. Η διάταξη προβλέπει τη μείωση της φορολογίας μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, και προσβλέπει ταυτόχρονα στην επιστροφή των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης αλλά και όσων επιθυμούν να εργασθούν σε ελληνικές ή σε ξένες επιχειρήσεις που ενδεχομένως έρθουν στην Ελλάδα κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του «διαμένοντος μη κατοίκου» (Non-Dom), για την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Στη συνέχεια, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας.

Πίσω από την προσέλκυση επιχειρήσεων, εργαζομένων αλλά και των διατάξεων για τους συνταξιούχους βρίσκεται η γενική γραμματέας φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Αθηνά Καλύβα, η οποία γνωρίζει όσο λίγοι το τι συμβαίνει φορολογικά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι οι ελληνικές διατάξεις και οι νόμοι που προαναφέρθηκαν είναι ένα βήμα μπροστά από αυτά που ισχύουν στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.   
Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη θεσπίζονται τα κίνητρα για την προσέλκυση φυσικών προσώπων, μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, που θα γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Οσοι «μετακομίσουν» φορολογικά στην Ελλάδα θα έχουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ. για διάρκεια επτά φορολογικών ετών. Μία από τις προϋποθέσεις για όσους αποφασίσουν να έρθουν, είναι τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη από την υποβολή της αίτησης να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά πιθανό να μειωθεί το χρονικό διάστημα εφόσον διαπιστωθεί ότι επιθυμούν να επιστρέψουν αρκετοί Ελληνες.

Ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς για το εάν η διάταξη αυτή αφήνει παράθυρα αθέμιτου ανταγωνισμού με όσους ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα – καθώς ενδέχεται να θελήσουν να έρθουν ελεύθεροι επαγγελματίες από χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση του 50%– απαντά ότι το σχέδιο νόμου δεν προσβλέπει σε αυτό και ότι θα κλείσουν με τις υπουργικές αποφάσεις όλα τα παράθυρα που θα οδηγούσαν σε κάτι τέτοιο. Επίσης, σημειώνει ότι η διάταξη αυτή αφορά νέες θέσεις εργασίας και όχι την αντικατάσταση όσων ήδη υπάρχουν. Οι αποφάσεις θα εκδοθούν αφού προηγουμένως διαπιστωθεί το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και εργαζομένων να έρθουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκατασταθεί κάποιος φορολογικά στην Ελλάδα και να κερδίσει την έκπτωση του 50% είναι:

• Nα μην ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στη χώρα.

• Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή από κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.

• Να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα ως μισθωτός σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή