Δυσαρέσκεια της Enel για την αναδρομική εισφορά σε έργα ΑΠΕ

Δυσαρέσκεια της Enel για την αναδρομική εισφορά σε έργα ΑΠΕ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσαρέσκεια της διοίκησης του ομίλου Enel, αλλά και τον σκεπτικισμό της εταιρείας σε σχέση με τα επενδυτικά της σχέδια για την Ελλάδα μετά την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ, αποτυπώνουν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Φραντσέσκο Σταράτσε, κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης του στρατηγικού πλάνου του ομίλου, που πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά ψηφιακά και το οποίο παρακολούθησαν οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι παγκοσμίως, τα ισχυρότερα επενδυτικά σχήματα και εκατοντάδες δημοσιογράφοι από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο κ. Φραντσέσκο Σταράτσε δήλωσε απερίφραστα ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ είναι λάθος, τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά ενέργειας. «Κάθε μέτρο το οποίο εφαρμόζεται αναδρομικά σε εδραιωμένα νομοθετικά πλαίσια είναι λάθος, γιατί τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην αγορά που εφαρμόζει αυτά τα μέτρα. Αυτό σήμερα ισχύει στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι λάθος η εφαρμογή αναδρομικών μέτρων, διότι πάντα αποτυγχάνουν θεαματικά και οδηγούν στην αποδόμηση της εμπιστοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Enel.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής οικονομικών του ομίλου, Αλμπέρτο ντε Πάολι, τόνισε ότι αυξάνεται το  επενδυτικό ρίσκο της χώρας (country risk) και αμφισβητούνται τα έσοδα. Οι τοποθετήσεις της διοίκησης του παγκόσμιου ενεργειακού κολοσσού, ο οποίος έχει παρουσία σε 5 ηπείρους, συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 47,4 GW από ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διανέμει ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός δικτύου άνω των 2,2 εκατ. χιλιομέτρων, ερμηνεύονται ως σαφή πρόθεση επαναξιολόγησης των επενδυτικών του σχεδίων για την Ελλάδα, εξαιτίας της απόφασης του ΥΠΕΝ για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ.

Η Enel δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Enel Green Power Hellas σε 24 νομούς της χώρας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 475 MW (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά). Πριν από ένα χρόνο εγκαινίασε στην Εύβοια το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, το πάρκο Καφηρέα, ισχύος 154,1 MW, επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που πρωταγωνιστεί διεθνώς στην αγορά των ΑΠΕ έχει εντάξει την Ελλάδα στη στρατηγική της σχεδιάζοντας νέες επενδύσεις, ενώ έχει ανεπισήμως εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τον ΔΕΔΔΗΕ. Παγκοσμίως, για την περίοδο 2021-2030, ο όμιλος της Εnel αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 190 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 δισ. ευρώ στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, που αναμένεται να οδηγήσουν σε περίπου 120 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030. Αναφορικά με την πανδημία, ο διευθύνων σύμβουλος της Enel δήλωσε ότι «δεν έχει επηρεάσει πρακτικά την καμπύλη των ήδη εν εξελίξει έργων, αλλά πιστεύω ότι θα ανακαλύψουμε τον επόμενο χρόνο πως επιβράδυνε σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης μελλοντικών έργων. Κυρίως, επειδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν δουλεύουν full time ή με την ίδια αποδοτικότητα όπως πριν, οπότε περιμένουμε ότι θα βιώσουμε καθυστερήσεις εξαιτίας της πανδημίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή