ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δεύτερη μεγάλη πρωτιά στην καριέρα της Τζάνετ Γέλεν

Η δεύτερη μεγάλη πρωτιά στην καριέρα της Τζάνετ Γέλεν

Αμφίβολο εάν θα καταλάβει τόσο χώρο στα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού και του διεθνούς Τύπου άλλος προαλειφόμενος υπουργός της κυβέρνησης Μπάιντεν όσο η Τζάνετ Γέλεν, που ετοιμάζεται για τη δεύτερη πρωτιά της σταδιοδρομίας της. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα την περίοδο 2014-2018, και τώρα ετοιμάζεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, κατακτώντας τον τίτλο της πρώτης γυναίκας στον θώκο.

Σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος χαιρετίζει την επιλογή της 74χρονης Γέλεν, θεωρώντας ότι είναι η κατάλληλη οικονομολόγος για να κρατήσει όρθια την αμερικανική οικονομία μέσα στην τρικυμία της πανδημίας και να τη βγάλει τελικά από αυτή, γεφυρώνοντας παράλληλα τις ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους, στη μεσαία τάξη και στους φτωχούς των ΗΠΑ. Οπως τονίζει το Reuters, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Federal Reserve αλλά και με μακροχρόνια θητεία σε άλλες θέσεις στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Γέλεν έχει συγκεντρώσει εμπειρία δεκαετιών. Εχει, άλλωστε, επιδείξει μεγάλη ευελιξία και έχει αποδείξει πως μπορεί να εκπλήττει με την τόλμη της όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της θητείας της στο τιμόνι της Fed υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ κατά περίπου 2,5 εκατοστιαίες μονάδες.

Προπαντός, όμως, παρουσιάζεται ως το ενδεδειγμένο πρόσωπο για να λειτουργήσει ως ειρηνοποιός σε όλα τα μέτωπα. Πρώτα απ’ όλα για να φέρει την ειρήνη ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Federal Reserve, μετά τη ρήξη που έχει επέλθει ανάμεσα στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, και τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Πέτρα του σκανδάλου ήταν το ακανθώδες θέμα μιας νέας στήριξης στην αμερικανική οικονομία, που ο Πάουελ θεωρεί απολύτως αναγκαία και το έχει δηλώσει επανειλημμένως. Η Γέλεν, η οποία συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «περιστερές» της κεντρικής τράπεζας καθώς τάσσεται υπέρ της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής, θα συνταχθεί σίγουρα με τη θέση Πάουελ. Οπως τόνισε στους Financial Times ο Ερικ Στάιν, στέλεχος της επενδυτικής Eaton Vance, «δεδομένης της θητείας της στη Fed, οι απόψεις της συνάδουν με της ομοσπονδιακής τράπεζας και σίγουρα θα θελήσει να προσφέρει όσο περισσότερη πίστωση γίνεται σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Παράλληλα, πάντως, αναμένεται να ενοποιήσει τις διαφορετικές πτέρυγες των Δημοκρατικών όπως άφησε να εννοηθεί ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, όταν αναφερόμενος ελαφρώς αινιγματικά στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών υποσχέθηκε πως θα είναι «πρόσωπο αποδεκτό από όλες τις πλευρές του Δημοκρατικού Κόμματος, από τους προοδευτικούς μέχρι τους πιο μετριοπαθείς». Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, και η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τη γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, είναι γνωστή για τις προοδευτικές απόψεις της σε θέματα οικονομίας και για την απαίτησή της για αυστηρές ρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα. «Είναι ευφυής, σκληρή και με αρχές», τόνισε η Γουόρεν αναφερόμενη στο πρόσωπο της Γέλεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα υπουργός Οικονομικών δεν θα υποστεί σκληρή «αριστερή» κριτική από τους κόλπους των Δημοκρατικών στους οποίους ανήκει. Επιπλέον, η Γέλεν αντιμετωπίζεται θετικά από την επιχειρηματική κοινότητα, από όλους όσοι είχαν φοβηθεί πως θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών η Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Στη διάρκεια της θητείας της, εξάλλου, οι αγορές κινούνταν ανοδικά και όπως επισήμανε στο CNN o Γκρεγκ Βαλιέρ, στέλεχος της επενδυτικής AGF Investments, «φαίνεται πως είναι δημοφιλής σε όλες τις πλευρές, από τις χρηματαγορές μέχρι τις επιχειρήσεις».

Οπως τόνισε ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ ελ Εριάν, «ο διορισμός της Τζάνετ Γέλεν θα γίνει δικαιολογημένα δεκτός με ικανοποίηση από  όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των οικονομολόγων, στελεχών ξένων κυβερνήσεων και των αγορών, καθώς όλοι τη θεωρούν μια έμπειρη οικονομολόγο που επί χρόνια διασφάλισε τη σταθερότητα». Το 2013, όταν την επέλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα για πρόεδρο της Fed, αστειεύτηκε λέγοντας «είναι σκληρή και όχι μόνον επειδή είναι από το Μπρούκλιν». Σύμφωνα με την Washington Post, όταν ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, ρώτησε τους συμβούλους του εάν έπρεπε να ανανεώσει τη θητεία της ή όχι και αναρωτήθηκε ενώπιόν τους μήπως η Γέλεν είναι υπερβολικά κοντή για επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας.