Εξαργύρωση κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

Εξαργύρωση κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αγοραστικός πυρετός της Τρίτης αποκλιμακώθηκε χθες ώς ένα βαθμό στα διεθνή χρηματιστήρια, διότι οι επενδυτές προβληματίζονται με τα τελευταία οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Στη Γηραιά Ηπειρο, ειδικότερα, η εικόνα ήταν ανάλογη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με οριακή πτώση 0,08%, αν και δεν απομακρύνθηκε από τα υψηλά του επίπεδα εννεαμήνου – οι τιμές μετοχών των ομίλων που επηρεάζονται από τις κινήσεις της οικονομίας, όπως οι εξορυκτικοί και οι ενεργειακοί, υποχώρησαν, υπερακοντίζοντας τα κέρδη από τους ομίλους κοινής ωφελείας. Θετικά λειτούργησαν η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένες χώρες και η αναθέρμανση των ελπίδων ότι συντόμως θα είναι ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη, οι δείκτες FTSE 100 και DAX ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,64% και 0,02% αντίστοιχα, ενώ έκλεισαν με άνοδο 0,23% ο CAC 40 στο Παρίσι, 0,72% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και 0,26% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ο δείκτης τραπεζών εξασθένησε υπό την επίδραση της πτώσης των μετοχών άνω του 3% των ABN AMRO BANK και Commerzbank λόγω δηλώσεων της ΕΚΤ ότι ο κλάδος ίσως απαιτηθεί να κάνει υψηλότερες προβλέψεις έναντι επισφαλειών, όταν ολοκληρωθούν τα κρατικά προγράμματα στήριξης.

To ευρώ, επωφελούμενο από την αποδυνάμωση του δολαρίου, ανήλθε χθες στα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σημείωσε άνοδο ως προς το δολάριο έως και 0,3%, στο 1,1930 δολάριο, ενώ το επόμενο ψυχολογικό όριο της αγοράς για το κοινό νόμισμα είναι το 1,20 δολάριο. Τα επίπεδα αυτά υπερέβη το ευρώ προσωρινά την 1η Σεπτεμβρίου, πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018.
Χθες στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones, αφού είχε ξεπεράσει την Τρίτη πρώτη φορά στην Ιστορία τις 30.000 μονάδες, αναδιπλώθηκε και είχε πτώση 0,58% και 0,25% ο S&P 500. Σήμερα Πέμπτη, οι αμερικανικές αγορές συνολικά είναι κλειστές λόγω της εορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών. Χθες, εξ αυτής της αφορμής, δόθηκαν στη δημοσιότητα αρκετά στοιχεία, όπως τα τελευταία για την ανεργία, η οποία ανήλθε για πρώτη φορά διαδοχικά από τον Ιούλιο, για την τόνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών και την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή