Τεχνητή νοημοσύνη κατά φοροφυγάδων

Τεχνητή νοημοσύνη κατά φοροφυγάδων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού θα επιχειρηθεί η περιστολή της φοροδιαφυγής και η αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων. 

Οπως αναφέρει παράγων του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά πρόκειται για το Data Mining, το οποίο αποτελεί την τέχνη της «εξόρυξης» χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνει ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς. Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν το 2021, αλλά θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχετικός μηχανισμός, ο οποίος θα μπορέσει να αποδώσει σημαντικά οφέλη στη φορολογική διοίκηση.

Οι γαλλικές φορολογικές αρχές ανέπτυξαν το 2018 αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή ένα σύστημα «εξόρυξης» δεδομένων και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά. Στοιχεία έχουν αντληθεί από βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών, εκτός δηλαδή των αρχείων που έχει το γαλλικό δημόσιο, από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και από τα κοινωνικά δίκτυα. Το γαλλικό σύστημα έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα κατά 20% των παραδοσιακών μεθόδων που ακολουθούν σήμερα οι ελεγκτικές αρχές. Και αυτό, καθώς το σύστημα διενεργεί δεκάδες διασταυρώσεις δεδομένων μέχρι να καταλήξει σε ύποπτες περιπτώσεις. Το σημαντικό όμως είναι ότι το σύστημα εξελίσσεται και μαθαίνει καθημερινώς από τα στοιχεία με βάση τα οποία τροφοδοτείται από τους ελεγκτές.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας. Συγκεκριμένα, θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στον φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λπ. Σημασία, όπως προαναφέρθηκε, έχει το κατά πόσον το σύστημα θα εξελίσσεται με δεδομένα τα οποία θα προστίθενται στη βάση του αλλά και πώς θα μάθει να τα χρησιμοποιεί.

Διασύνδεση POS – Taxis

Την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές αρχές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές. Δηλαδή η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πώς έγινε η συναλλαγή. Εάν η πληρωμή διενεργήθηκε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι να διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Της έκδοσης της απόδειξης αλλά και της πληρωμής με κάρτα ή με μετρητά. Ο σχετικός διαγωνισμός για τη δημιουργία των λογισμικών θα ξεκινήσει το 2021, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο χρόνος εφαρμογής του συστήματος υποχρεωτικά από όλες τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι ακόμα και σήμερα δεν υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις να έχουν POS, ενώ προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτική και η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με την εφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή