ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρικλοποδιά» στις απογευματινές βάρδιες από εφοριακούς

«Τρικλοποδιά» στις απογευματινές βάρδιες από εφοριακούς

Μία περίεργη απόφαση πήρε ο κλάδος των εφοριακών εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που θέλουν να διεκπεραιώσουν φορολογικές υποθέσεις ενόψει του «κλεισίματος» του έτους. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός η φορολογική διοίκηση είχε λάβει πρόσφατα την απόφαση να δουλεύει ένα τμήμα των υπαλλήλων το απόγευμα και συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 7.

Ωστόσο, οι εφοριακοί με πρόσχημα ότι δεν έχουν υπολογιστές (άραγε τώρα το διαπίστωσαν) ή ότι δεν έχει φύλαξη η εφορία προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου έτσι ώστε να μη γίνουν οι απογευματινές βάρδιες. Μάλιστα, κάνουν λόγο για καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, όταν επί της ουσίας πρόκειται για τον πιο προνομιακό κλάδο του ελληνικού δημοσίου.

Σε μία περίοδο που η φορολογική διοίκηση και οι ίδιοι οι εφοριακοί (που έδωσαν πραγματικό αγώνα) ανέλαβαν σχεδόν το σύνολο του όγκου των αποφάσεων της κυβέρνησης για να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια φορολογουμένους ώστε να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ειδική αποζημίωση, τις δηλώσεις COVID κ.λπ. τα οποία στηρίζονται στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ, αδικούν τον εαυτό τους ανακαλύπτοντας ξαφνικά ότι η υλικοτεχνική υποδομή του Δημοσίου υστερεί.

Προφανώς θα έπρεπε οι εφοριακοί να έχουν ταχύτερους υπολογιστές, όπως θα έπρεπε και όλοι οι υπάλληλοι στο Δημόσιο, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο δεν είναι η ώρα για τέτοιες διεκδικήσεις, τη στιγμή που καταγράφονται καθημερινά περί τους 100 θανάτους και όταν ένας κλάδος, αυτός των γιατρών που καθημερινά βάζουν τη ζωή τους σε δεύτερη μοίρα για να σώσουν συνανθρώπους τους χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, δεν ζητεί τίποτα, πέρα από την τήρηση όλων των μέτρων για την ασφάλεια του καθενός μας. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή ο κλάδος των εφοριακών ζητεί σε μία μέρα να αλλάξουν όλα, ζητώντας ενδεικτικά και την προτεραιοποίηση των υποθέσεων προς έλεγχο από τον Ιανουάριο και όχι από τον Ιούνιο! Ισως η ομοσπονδία των εφοριακών, με τη στάση εργασίας, να αδικεί τους εφοριακούς που δουλεύουν ακόμα και τα Σαββατοκύριακα για να εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ, να εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά, να βγουν δοσολόγια κ.λπ.