Αλλάζουν τη στρατηγική τους οι μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες

Αλλάζουν τη στρατηγική τους οι μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη ημέρα της πανδημίας βλέπουν ήδη ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου και θεωρούν πως είναι καιρός να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στο νέο τοπίο. Διαφωνούν, όμως, ως προς την προσέγγιση που πρέπει να υιοθετήσουν για να αντλήσουν κέρδη.

Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει τις συστάσεις της JP Morgan Asset Management που θεωρεί ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες βρίσκονται στην αγορά των μετοχών εταιρειών που έχουν κατεξοχήν πληγεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα: αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών αλλά και ξενοδοχείων. Η επενδυτική Fidelity International Ltd έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις της σε περιοχές όπως η Ευρώπη που έχουν πληγεί καίρια από την πανδημία. Στοιχηματίζει πως τώρα θα ανακάμψουν και θα πάνε πολύ καλύτερα.

Η Franklin Templeton, αντιθέτως, εκτιμά πως είναι υπερβολικά νωρίς για να απομακρυνθεί από περιοχές όπως η Ασία που έχουν διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας πιο αποτελεσματικά. Εν ολίγοις οι τρεις μεγάλες επενδυτικές βλέπουν πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων και την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων και το βλέμμα τους φτάνει ώς τον εμβολιασμό του πληθυσμού και την ανοσία της αγέλης  που θεωρούν βέβαιο πως θα επιτευχθεί κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι απόψεις τους αποκλίνουν, όμως, σημαντικά ως προς το πώς πρέπει να επενδύσουν τα κεφάλαια που διαχειρίζονται στη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου για τις αγορές.

Η πρόοδος που ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τα ποσοστά επιτυχίας τους έχει ήδη προκαλέσει μεταβολές στην απόδοση των μετοχών βιομηχανιών, στα ομόλογα χωρών αλλά και στις επενδυτικές επιλογές κάποιων αγορών.

Σύμφωνα με τον Τάι Χούι, υπεύθυνο στρατηγικής σε επενδύσεις Ασίας στην JP Morgan Asset Management, «οι επενδυτές μάλλον θα κοιτάξουν πώς θα διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους ώστε να εκμεταλλευθούν τις ευχάριστες ειδήσεις για την ανάπτυξη των εμβολίων». Στην αρχή της εβδομάδας ο Μονσέφ Σλάουι, επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος για την επίσπευση του εμβολίου, δήλωσε στο CNN πως στις ΗΠΑ «ευελπιστούν» ότι ο  εμβολιασμός θα αρχίσει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Pfizer και του εταίρου της BioNTech SE καθώς και της Moderna ότι στις δοκιμές που έχουν γίνει ώς τώρα σε 40.000 ανθρώπους, τα εμβόλιά τους έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε ποσοστό περίπου 95%.

Ο αντίκτυπος στην αγορά ήταν σημαντικός. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 4% από τις 9 Νοεμβρίου, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία η Pfizer ανακοίνωσε την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της. 

Το ράλι των αγορών μετοχών συνεχίζεται, αν και οι επενδυτές επηρεάζονται από όλα αυτά τα εμπόδια όπως η ανάγκη για αποθήκευση και μεταφορά του ενός τουλάχιστον εμβολίου σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι δυσκολίες στη διανομή ορισμένων εμβολίων.
Την Τρίτη οι αγορές σημείωσαν νέα άνοδο, με τον  δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να αναρριχάται πάνω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά. Γενικότερα, άλλωστε, οι μετοχές έχουν γνωρίσει τον καλύτερο μήνα στην ιστορία τους, ενώ ειδικότερα οι ασιατικές μετοχές καταγράφουν μια πορεία κερδών που ειδικά τον Νοέμβριο ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων 11 ετών. Για τον Σαλμάν Αχμέντ, επικεφαλής των στρατηγικών επενδύσεων στη Fidelity International, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσει κανείς θετικά ό,τι έχει σχέση με την Ευρώπη. Η ομάδα της εν λόγω εταιρείας που επιλέγει επενδύσεις σε πολλούς τομείς επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και σύμφωνα με τον Αχμέντ, αυτό αποτελεί «τη μεγάλη στροφή». Στην Ασία, εκτιμά ο κ. Αχμέντ, θα είναι μέγιστα τα οφέλη που μπορούν να αντληθούν από την αγορά όταν θα καταστεί εφικτό να ελεγχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή