ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη 73,2 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο

Κέρδη 73,2 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο

Τις περυσινές επιδόσεις πλησίασαν τα μεγέθη τρίτου τριμήνου του ΟΠΑΠ, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας αθλητικού στοιχηματισμού και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και των παιχνιομηχανών VLTs. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες ο όμιλος, σε επίπεδο τριμήνου τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) διαμορφώθηκαν σε 391 εκατ. ευρώ και είναι ελαφρώς μειωμένα κατά 0,7%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, «τείνοντας σταδιακά στην επιχειρησιακή κανονικότητα», όπως αναφέρει ο ΟΠΑΠ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, κατά 1,5%, σε 105 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της βελτιστοποίησης ως προς τη διαχείριση των εξόδων και της αυξημένης συνεισφοράς της Kaizen Gaming (Stoiximan-Betano). Κατά το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 52,8 εκατ. ευρώ, από 48,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (+8,3%). Ο ΟΠΑΠ εμφανίζει ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό ύψους 555,7 εκατ. και δείκτη καθαρού δανεισμού προς τα EBITDA του τελευταίου δωδεκαμήνου (LTM) στη 1,7 φορά.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της COVID-19, που επιβλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο, καθώς και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που συνέχισαν να υφίστανται, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) υποχώρησαν κατά 23,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 898,9 εκατ. ευρώ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το μεικτό κέρδος (από παιχνίδια) υποχώρησε κατά 25,9%, σε 338,2 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα περιοριστήκαν κατά 5,9%, στα 182,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των άμεσων ενεργειών περιορισμού του κόστους κατά τη διάρκεια επιβολής των περιοριστικών μέτρων. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 73,2 εκατ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 47,9% συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2019, με την υποχώρηση να είναι σε ποσοστό 38,3%, σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβανομένων έκτακτων κονδυλίων και στα δύο έτη.

«Τα αποτελέσματά μας για το τρίτο τρίμηνο του 2020 καταδεικνύουν την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητά μας εν μέσω δύσκολων συγκυριών και να επιτύχουμε υγιή αποτελέσματα με την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, οι επιδόσεις του ΟΠΑΠ πλησίασαν τα περυσινά επίπεδα, χάρις στην αυξημένη δραστηριότητα αθλητικού στοιχηματισμού κατά το τρίτο τρίμηνο και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και των VLTs, που αντιστάθμισαν την πτώση στα αριθμοπαιχνίδια, στα Σκρατς και στα λαχεία. Ταυτόχρονα, η προσπάθειά μας να αντλήσουμε κεφάλαια από τις αγορές ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, γεγονός που ανέδειξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την εταιρεία και ενίσχυσε τη ρευστότητά μας.

Στο μέλλον, εν μέσω του ασταθούς περιβάλλοντος της πανδημίας και του δεύτερου lockdown, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην προστασία και στην έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, των συνεργατών και των κοινωνικών εταίρων μας, στη διαφύλαξη της υγιούς οικονομικής θέσης μας και στην ενίσχυση των προϊόντων μας. Παραμένουμε σίγουροι για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές προκλήσεις και να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Γιαν Κάρας, acting CEO του ΟΠΑΠ.