Κατά 62% μειώνονται τα κόκκινα δάνεια της Alpha με το Galaxy

Κατά 62% μειώνονται τα κόκκινα δάνεια της Alpha με το Galaxy

κατά-62-μειώνονται-τα-κόκκινα-δάνεια-της-561173830

Την ουσιαστική εξυγίανση του ισολογισμού της επιτυγχάνει η Alpha Bank μέσω του project Galaxy. Η σχετική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους με στόχο η συναλλαγή να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. 

Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, υπογραμμίζοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό της συναλλαγής είναι ότι εξυγιαίνει τον ισολογισμό της τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια που είναι σε βαθιά καθυστέρηση. 

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης καθυστερήσεων (NPLs) στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 13%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα μειωθεί στο 24% από 43% στα τέλη του εννεαμήνου. Ετσι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν κατά 62% στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα περιοριστούν στα 8,9 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Οπως υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου των NPEs, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε ποσοστό μόλις 54% έναντι 74% που είναι ο μέσος όρος των υπολοίπων τραπεζών, ενώ το 46% του χαρτοφυλακίου των NPEs θα είναι σε καθυστέρηση κατώτερη των 90 ημερών. 

Ο επικεφαλής της Alpha Bank υπογράμμισε ότι η τράπεζα ξεκίνησε τη συναλλαγή από υψηλή κεφαλαιακή βάση και επανέλαβε ότι η επίπτωση που θα έχει στα κεφάλαια είναι στα επίπεδα που είχαν ανακοινωθεί, δηλαδή στις 280 μονάδες βάσης. «Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο της Alpha Bank», σημείωσε ο κ. Ψάλτης, «παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού». Στους σχεδιασμούς για την επόμενη χρονιά περιλαμβάνεται η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση με την έκδοση ομολόγου Tier II έως του ποσού των 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, η Alpha Bank είχε ισχυρή παρουσία στις νέες χρηματοδοτήσεις και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις έως τον Οκτώβριο 2020 ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μορατόριουμ δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της Alpha Bank, η τράπεζα έχει δώσει αναστολές δόσεων για δάνεια ύψους 4,2 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,1 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ένα ποσοστό της τάξης του 15%-20% των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή θα περάσει σε καθεστώς αθέτησης την επόμενη χρονιά, με συνέπεια οι εκτιμώμενες νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω COVID-19 να φτάσουν το 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα, όπως δήλωσε ο κ. Ψάλτης, εξετάζει τις λύσεις που θα εφαρμόσει για το πελατολόγιό της μετά τη λήξη των μορατόριουμ, με στόχο τη στήριξη των πελατών της και τη σταδιακή επαναφορά των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή. 

Με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου, η τράπεζα προχώρησε σε προβλέψεις ύψους 737 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% σχετίζεται με την πανδημική κρίση. Το κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων ενισχύθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση και τα κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε 130 εκατ. ευρώ έναντι 91,5 το 9μηνο του 2019. Εμφαση δόθηκε στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που οδήγησε σε περίπου 260.000 νέους συνδρομητές e-banking, ενώ το ποσοστό εγχρήματων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών δικτύων το γ΄ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 92,7% έναντι 87,3% το προηγούμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή