Παράταση στον διαγωνισμό για τον Σκαραμαγκά

Παράταση στον διαγωνισμό για τον Σκαραμαγκά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δίνεται παράταση στη διάρκεια ισχύος της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μέσω αυτής της ρύθμισης δόθηκε και ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή οικονομικών προσφορών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον σχετικό διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή. Η αρχική προθεσμία έληγε αύριο 27/11 και πλέον καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 11η Δεκεμβρίου.

Η παράταση για την καταβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν σχετικών αιτημάτων ορισμένων εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα αυτό κατατέθηκε λόγω των προβλημάτων που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Ομως άλλες πηγές επικαλούνται αδυναμία εξασφάλισης εγγυητικής επιστολής για την οικονομική προσφορά ορισμένων εκ των υποψηφίων.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πηγές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πρόσβαση στο VDR, δηλαδή στα οικονομικά και νομικά αρχεία της υπό πώληση εταιρείας, έχουν αποκτήσει άνω των οκτώ διαφορετικών νομικών προσώπων και εξ αυτού συνάγεται ότι τόσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτήν. Φυσικά δεν είναι βέβαιο πως θα υποβάλουν προσφορές όλοι. Οι δύο γνωστότεροι εκ των υποψηφίων μέχρι στιγμής είναι η Pyletech Shipyards, θυγατρική του ομίλου North Star, συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου, και η ONEX Shipyards. Οι δύο αυτές εταιρείες μάλιστα προχώρησαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, και ενόσω άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες περί επικείμενης παράτασης, σε ανακοινώσεις με τις οποίες διευκρίνιζαν ότι αφενός δεν ζήτησαν αυτές την παράταση και αφετέρου πως είναι έτοιμες να καταθέσουν προσφορές εντός της αρχικής προθεσμίας.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πωλούνται μετά την υπαγωγή τους, κατόπιν σχετικής προσφυγής του Δημοσίου, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκειμένου να ανακτηθούν κρατικές ενισχύσεις που έκρινε προ πολλών ετών ως παράνομες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες ξεπερνούν (χωρίς τους τόκους) τα 450 εκατ. ευρώ. Ο ειδικός διαχειριστής μετά την ανάληψη της διοίκησης, και αφού ρευστοποίησε κάποια κινητά στοιχεία του ενεργητικού, προχώρησε σε ανταλλαγή εκτάσεων με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό και άλλες εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να βγαίνουν προς πώληση σε δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος είναι αυτός της ειδικής διαχείρισης και αφορά το κυρίως μέρος που φιλοξενείται σε έκταση περίπου 400 στρεμμάτων και ο δεύτερος που ακολουθεί, είναι αυτός που θα διενεργηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και αφορά έκταση άλλων περίπου 200 στρεμμάτων. Η τελευταία φιλοξενεί τη λεγόμενη δεξαμενή πέντε ή σταθερή δεξαμενή, που είναι και η μεγαλύτερη του συγκροτήματος και πλέον σε παρωχημένη κατάσταση, όπως άλλωστε και πολλές άλλες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός του συγκροτήματος.

Προ ολίγων ημερών, η Pyletech Shipyards με ανακοίνωσή της μίλησε για επένδυση 700 εκατ. στα ναυπηγεία σε ορίζοντα τετραετίας και για business plan τεσσάρων διαφορετικών δραστηριοτήτων. Από την πλευρά της, φιλόδοξα σχέδια έχει περιγράψει και η ONEX Shipyards.

Παρά, πάντως, τις περί του αντιθέτου αρχικές πληροφορίες δεν αναμένεται να κατέβουν στον διαγωνισμό συγκεκριμένοι όμιλοι από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, καθώς οι δύο πρώτοι εμφανίζονται να συνδέουν ενδεχόμενο ενδιαφέρον τους με συγκεκριμένα ναυπηγικά προγράμματα και ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες και ο τρίτος να αποκλείεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απαγορεύουν τη μεταβίβαση των ναυπηγείων σε οποιοδήποτε σχήμα έχει έστω και την παραμικρή μετοχική σχέση με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή