Δικαίωμα προαίρεσης για το Δημόσιο στη νέα ΕΛΒΟ

Δικαίωμα προαίρεσης για το Δημόσιο στη νέα ΕΛΒΟ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μεταβίβασης του ενεργητικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στη νέα ΕΛΒΟ ή ΕΛΒΟ 2020, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν ήδη οι νέοι ιδιοκτήτες. Το σχήμα που αποκτά την ΕΛΒΟ είναι κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων, ενώ συμμετέχει και Ελληνας επιχειρηματίας με μειοψηφικό ποσοστό. Το σχήμα ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον τελευταίο, έπειτα από αλλεπάλληλους άγονους, διαγωνισμό που διενήργησε ο ειδικός διαχειριστής που είχε τοποθετήσει το Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια. Το business plan που κατέθεσαν οι Ισραηλινοί στον σχετικό διαγωνισμό προβλέπει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας της τάξης των 100 εκατ. σε βάθος χρόνου και περιλαμβάνει και συντήρηση οχημάτων αλλά και εξαγωγές.

Το Δημόσιο έχει διατηρήσει δικαίωμα προαιρέσεως να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο στο μέλλον με την απόκτηση έως ποσοστού 21% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή που πρέπει να προσδιοριστεί σε συμφωνία με τους νέους μετόχους της ΕΛΒΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σύστασης της εταιρείας που κοινοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου στο γενικό εμπορικό μητρώο, ως αντικείμενά της αναφέρονται η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, υπηρεσίες συναρμολόγησης μερών και εξαρτημάτων οχημάτων, εργασίες υπεργολαβίας, πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, συντήρηση και επισκευή, χονδρικό εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων κ.λπ.

Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν τέσσερα μέλη, Ισραηλινοί όλοι, με δύο να εκπροσωπούν τον όμιλο Katsav και άλλοι δύο τον όμιλο Plasan που αποτελούν και τα δύο βασικά μέρη της κοινοπραξίας. Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία, με επωνυμία ΕΛΒΟ Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων 2020 Α.Ε., η Plasan Sasa Ltd κατέχει το 47,6% του μετοχικού κεφαλαίου, η NASKA Industries – SK Group Ltd άλλο 47,6% και ο επιχειρηματίας Αριστείδης Γλύνης το 4,8%. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από την Ορλυ Κατσάβ – Πελέγκ, κόρη του ισχυρού άνδρα του ομίλου Katsav, ως πρόεδρο, και μέλη τους Σούκι – Χαΐμ Σβαρτς (εκπροσωπεί επίσης την Katsav), τον Νταν Ζιβ, επικεφαλής της Plasan και Αζριέλ Μπιμερστάιν (εκπροσωπεί επίσης την Plasan).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή