ΤτΕ: Ο κορωνοϊός «φουσκώνει» τις καταθέσεις

ΤτΕ: Ο κορωνοϊός «φουσκώνει» τις καταθέσεις

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση σημείωσαν τον Οκτώβριο και για ένατο διαδοχικό μήνα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την αβεβαιότητα εν μέσω του δεύτερου κύματος και τα περιοριστικά μέτρα να συγκρατούν τις δαπάνες των νοικοκυριών, την ώρα που οι επιχειρήσεις βάζουν «πάγο» στα σχέδια για επενδύσεις, επιλέγοντας τη διατήρηση ρευστότητας.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 2,526 δισ. ευρώ για να ανέλθουν στα 155,7 δισ. ευρώ από 153,1 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής επιταχύνθηκε στο 11,6% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 968 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης κατά 877 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 36,1% από 33,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 143 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,047 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 825 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 170 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ακόμη μεγαλύτερη η αύξηση στις καταθέσεις των νοικοκυριών, έχοντας αυξηθει κατά 1,558 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020, έναντι αύξησης κατά 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,3% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή