Πτώση στις αγορές καθώς τα lockdowns παρατείνονται

Πτώση στις αγορές καθώς τα lockdowns παρατείνονται

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά σε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς εξανεμίζεται ο ενθουσιασμός από τις ειδήσεις για τα εμβόλια. Μεσολάβησε, άλλωστε, χθες προβληματισμός για την ορθότητα των δοκιμών της AstraZeneca. Ενέτεινε, εξάλλου, την ανησυχία στην αγορά η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, όπως και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος καθώς η άνοδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υπερίσχυσε της υποχώρησης που σημείωσαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και του τομέα ενέργειας.

Οπως, όμως, επισημαίνει το Reuters, ο Stoxx 600 εξακολουθεί αυτόν τον μήνα να εμφανίζει την καλύτερη εικόνα που έχει καταγράψει Νοέμβριο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι μετοχές ευρωπαϊκών βιομηχανιών θα εκτιναχθούν σε ιλιγγιώδη επίπεδα μέσα στο έτος, όταν θα έχουν διατεθεί και τα πολλά υποσχόμενα εμβόλια.

Οπως τόνισε στο Reuters ο Χουσέιν Σαγέντ, στρατηγικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή FXTM, «το ράλι των αγορών διεθνώς φαίνεται πως έχει διακοπεί προς το παρόν, καθώς τα αποτελέσματα για τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία». Πράγματι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,44%, ώρες μετά την προειδοποίηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ότι η οικονομία οδεύει προς συρρίκνωση 11,3% για το σύνολο του έτους, αλλά και την ανακοίνωσή του πως η Βρετανία σχεδιάζει ρεκόρ δανεισμού που δεν έχει ξαναγνωρίσει η χώρα σε καιρό ειρήνης. Οριακά σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,02% έκλεισε ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ανακοινώσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη σημαντική αγορά της Ευρώπης, το γαλλικό χρηματιστήριο, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,23%, μολονότι λίγες ώρες νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία να έχει υποχωρήσει τον Νοέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Πτωτικά κινήθηκε, εξάλλου, και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με υποχώρηση 0,46%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή