Προς έγκριση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ από το Eurogroup

Προς έγκριση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ από το Eurogroup

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Πολύ θετική» χαρακτήρισε την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν. Η έκθεση, την οποία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την έγκριση της τέταρτης δόσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπως ανέφερε. Η δόση ανέρχεται στα 767 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος αξιωματούχος μίλησε για «πολύ καλή πρόοδο» στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικών πολιτικών από τις ελληνικές αρχές σε «πολύ δύσκολες συνθήκες». Αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ κατανοητές».

Κατά τα άλλα, η ίδια πηγή έκανε μία νύξη για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση του κορωνοϊού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. «Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η COVID-19 θα έχει συνέπειες για τον τραπεζικό κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα έχει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους». 

Σε αντίθεση πάντως με την ευρω-κρίση, τόνισε, «υπάρχει σήμερα μία πολιτική κατανόηση ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι το προϊόν λανθασμένων εθνικών πολιτικών» – συνεπώς υπάρχει πιο ισχυρή βούληση για αμοιβαιοποίηση του κόστους που θα προκύψει. Στο Eurogroup της Δευτέρας, τέλος, ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά την αναθεωρημένη συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – διαδικασία που έχει «παγώσει» από τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω απροθυμίας της Ιταλίας να υπογράψει το τροποποιημένο κείμενο. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς, ο στόχος ήταν η πολιτική συμφωνία να έκλεινε τον Μάρτιο. 

Τραπεζική ένωση

Αν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, η νέα συνθήκη θα υπογραφεί τον Ιανουάριο και θα ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης σε εθνικό επίπεδο. 

Αν οι εθνικές διαδικασίες ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2021, το διοικητικό συμβούλιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα μπορέσει να θέσει σε λειτουργία την 1.1.2022 το κοινό ταμείο ύστατης καταφυγής (common backstop) ­– ένα κρίσιμο βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο εργαλείο το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή