Διευρύνθηκαν οι ανισότητες στην αγορά εργασίας

Διευρύνθηκαν οι ανισότητες στην αγορά εργασίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη συνεχή στήριξη που παρείχαν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν τις μαζικές απολύσεις και την εκτίναξη της ανεργίας, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει το χάσμα που χωρίζει τους εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης από εκείνους με χαμηλή εξειδίκευση. Ο λόγος για τις δέσμες μέτρων στήριξης της οικονομίας που περιλαμβάνουν προγράμματα επιδότησης των μισθών περίπου 50 εκατ. εργαζομένων. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η αγορά εργασίας στην Ευρώπη έχει θωρακιστεί ικανοποιητικά και προστατεύεται από το πλήγμα της πανδημίας εν μέρει λόγω των δημοσιονομικών μέτρων και εν μέρει λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μάλιστα, κατά την Consensus Economics, όλα αυτά πήγαιναν ιδιαιτέρως καλά το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, όμως, εκδηλώθηκε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αναθέρμανε την ανησυχία για την αγορά εργασίας.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat φέρουν την απασχόληση στην Ευρωζώνη να έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, που σημαίνει πως οι περισσότεροι από όσους απολύθηκαν ή ανεστάλη προσωρινά η σύμβασή τους είτε επέστρεψαν στην εργασία τους είτε προσελήφθησαν αλλού. 

Παράλληλα, όμως, οι εκτιμήσεις για την ανεργία φέτος στην Ευρωζώνη κατατείνουν περίπου στο 8,1%, επίπεδο κάτω από το 9,7% στο οποίο είχε εκτιναχθεί τον Μάιο, αμέσως μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το πρόβλημα είναι η άνιση κατανομή των απολύσεων και των νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρώτο εξάμηνο του έτους η απασχόληση στους τομείς χαμηλής εξειδίκευσης μειώθηκε κατά 7%, όταν την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 3% η απασχόληση στις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Μετά τις ενθαρρυντικές ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο των εμβολίων, η ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν ενεργά τα προγράμματα στήριξης της αγοράς εργασίας μέχρις ότου ανακάμψει η οικονομία. 

Υπάρχει, ωστόσο, αναντιστοιχία ανάμεσα στις νέες θέσεις εργασίας και στις θέσεις που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Για αυτό και όσοι έχουν χάσει τη δουλειά τους πρέπει να ενταχθούν σε προγράμματα επανακατάρτισης ώστε να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως «μετά την πανδημία ενδέχεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά ίσως να είναι τέτοιες που να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές πολλοί άνθρωποι». 

Η δυσοίωνη εκτίμησή της απηχεί προβλέψεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι μέχρι το 2025 θα έχουν εξαφανιστεί 85 εκατ. θέσεις εργασίας εξαιτίας του αυτοματισμού. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν όσους χάνουν τη θέση εργασίας τους να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες που θα τους ανοίξουν τον δρόμο προς τους νέους κλάδους όπου υπάρχουν ελεύθερες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή