Με αντοχές στην πανδημία ο ΟΠΑΠ

Με αντοχές στην πανδημία ο ΟΠΑΠ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 110 εκατ. ευρώ έως 120 εκατ. ευρώ τοποθετείται η επίπτωση του «απαγορευτικού» στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Πάβελ Μούχα. Αντίστοιχα, σε επίπεδο κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), η επίδραση του lockdown τοποθετείται σε 45 έως 50 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να αυξηθεί ελαφρώς, δεδομένου ότι η ισχύς των περιοριστικών μέτρων παρατάθηκε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε χθες ο εκτελών χρέη CEO του ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας, το δεύτερο «απαγορευτικό» βρίσκει την εταιρεία σε καλύτερη θέση σε σχέση με αυτήν της περασμένης άνοιξης. Οπως τόνισε, ο ΟΠΑΠ δύναται να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις και να εμφανίσει θετικά αποτελέσματα. Με τα δεδομένα αυτά, κατά το τρίτο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, ο ΟΠΑΠ ενίσχυσε τα EBITDA κατά 1,5%, σε 105 εκατ. ευρώ, λόγω και της αυξημένης συνεισφοράς της Kaizen Gaming (Stoiximan – Betano), που διαμορφώθηκε σε 7 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Το μέγεθος αυτό ανήλθε σε 13,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, όπως ανέφερε ο κ. Μούχα, με τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ στην Kaizen να έχει αυξηθεί σε 84,9% από 69%.

Οσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης του εμπορικού δικτύου του ΟΠΑΠ, όπως εξήγησε ο κ. Κάρας, συνεχίστηκε με σταθερούς ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2020 και εξακολουθεί να υλοποιείται. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής ή ανακαίνισης σε 233 καταστήματα.

Οι παιγνιομηχανές VLTs, κατά το τρίτο τρίμηνο, σημείωσαν θετικές επιδόσεις, ενώ, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην αναβάθμιση της λειτουργίας Jackpot στο δίκτυο των VLTs και παρουσίασε 13 νέα παιχνίδια. Επίσης, ο αυξημένος αριθμός αθλητικών διοργανώσεων του περασμένου καλοκαιριού, σε συνέχεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενίσχυσε τη συνεισφορά του αθλητικού στοιχηματισμού στα μεγέθη του τρίτου τριμήνου.

Οπως σημείωσε ο κ. Κάρας, η χρήση των συσκευών αυτόνομης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs) συνέχισε να ενισχύεται, ιδιαιτέρως όσον αφορά τον live στοιχηματισμό, ενώ ο ΟΠΑΠ βελτίωσε τα στοιχηματικά προϊόντα του, υλοποιώντας κινήσεις όπως η διάθεση του νέου virtual παιχνιδιού μπάσκετ. Αυξημένη ήταν και η απήχηση του νέου παιχνιδιού Powerspin μεταξύ των παικτών, ενώ, χάρη στο διαδικτυακό Τζόκερ, οι διαδικτυακές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ διατήρησαν τη δυναμική τους.

Για τη δεκαετή επέκταση, έως το 2030, των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ επί 13 τυχερών παιχνιδιών (Τζόκερ, ΚΙΝΟ, Λόττο, Πάμε Στοίχημα κ.λπ.), ο ΟΠΑΠ ανέφερε πως η σχετική σύμβαση ισχύει από το 2011 και τέθηκε σε εφαρμογή (η επέκταση της παραχώρησης) στις 13 Οκτωβρίου. Βάσει των συμβατικών όρων, το Δημόσιο συμμετέχει με 5% στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) αυτών των 13 παιχνιδιών, με τον ΟΠΑΠ να έχει ήδη προκαταβάλει 1,83 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του Δημοσίου έως το 2030. Ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να καταβάλει πρόσθετο τίμημα στο τέλος της δεκαετίας, που θα υπολογίζεται και θα προσαρμόζεται ετησίως, βάσει του GGR των συγκεκριμένων παιχνιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή