Ασθενές φύλο με ισχυρές επενδυτικές αποδόσεις

Ασθενές φύλο με ισχυρές επενδυτικές αποδόσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος της Aberdeen Standard Investments, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, συγκεντρώνει οικονομικούς πόρους για να επενδύει αποκλειστικά σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα οποία διαχειρίζονται γυναίκες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. Κι αυτό, διότι η Aberdeen θέλει να ανταποκριθεί στη ζήτηση από επενδυτές που επιθυμούν να προωθήσουν την ποικιλομορφία σε μια βιομηχανία δεσποζόμενη από άνδρες και από όσους πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε επίπεδο διαχειριστών οδηγεί σε καλύτερες αποδόσεις.

Βάσει κριτηρίων

Το νέο κεφάλαιο θα παρακολουθεί την απόδοση ενός δείκτη επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που διαχειρίζονται γυναίκες και στοχεύει στην αξιοποίηση του αυξανόμενου ενδιαφέροντος εκ μέρους αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων επενδυτών. Οι τελευταίοι επιλέγουν διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βάσει κριτηρίων περιβαλλοντικών και κοινωνικών, καθώς και εταιρικής διακυβέρνησης. Η απόφαση της Aberdeen ανακοινώνεται ενώ οδεύει προς τη λήξη του το φετινό έτος, το οποίο είχε δυναμική απόδοση για τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου υπό τη διαχείριση γυναικών, εν συγκρίσει με τον κλάδο συνολικά.

Η θετική εικόνα αποδίδεται στο ότι τα εν λόγω κεφάλαια κατόρθωσαν να περιορίσουν τις απώλειες από την αναταραχή στις αγορές τον μήνα Μάρτιο, όταν ξέσπασε η πανδημία, όπως αναφέρουν οι FT. Ο συναφής δείκτης HFR Women Access από τις αρχές της χρονιάς μέχρι την 31η Οκτωβρίου έχει μια άνοδο 6,9% ενώ ο ευρύτερος κλαδικός σταθμισμένος δείκτης HFRI 500 μόλις ανήλθε 1,1%. 

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Πέτρα Ντίσμορ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Northpeak Advisory για θέματα κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων στις επενδύσεις, «οι επενδυτές πλέον αναζητούν τρόπους να διαδραματίζουν έναν ρόλο υπεύθυνο στην επενδυτική αλυσίδα». Αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταρτίσει στρατηγικές, οι οποίες εστιάζονται στην τοποθέτηση χρημάτων σε εταιρείες των οποίων η ιδιοκτησία ανήκει σε γυναίκες και σε μειονοτικές ομάδες, ενώ άλλοι ενδιαφέρονται ώστε αυτοί που κάνουν διαχείριση επενδύσεων να προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες. 

Μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, με επικεφαλής γυναίκες, που έχουν αποδώσει καλά, είναι εκείνα της Κάθριν Νίκολας, ονόματι Nicholas US Equity Opportunities. Τα τελευταία έχουν παρουσιάσει άνοδο 23% φέτος. Εξίσου επιτυχημένα εμφανίζονται και τα κεφάλαια Mandarin Offshore της Λαν Γουάνγκ Σάιμοντ, με άνοδο 24, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που αποστέλλονται στους επενδυτές. Τα Mandarin Οffshore ενισχύθηκαν διότι θωρακίστηκαν έναντι της αναστάτωσης του Μαρτίου στις κεφαλαιαγορές και είχαν έκθεση σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, η Λίντα Μπράγα, μία από τις πιο προβεβλημένες διαχειρίστριες στον κλάδο, η οποία χρησιμοποιεί υπολογιστικά μοντέλα για να διακρίνει τις τάσεις των αγορών, είχε στα εμβληματικά της κεφάλαια Systematica μια απόδοση μόλις 3%, δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή. Εντούτοις, και πάλι είναι καλύτερη από την κατά μέσον όρο πτώση 2,6% μεταξύ των κεφαλαίων που βασίζονται σε υπολογιστές και στοιχηματίζουν στις τάσεις της αγοράς.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι FT, υπάρχει επίσης εντεινόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών να συμβάλουν σε αλλαγές στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Μία από αυτές αφορά την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών. Το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι κάτω του 19%, το δεύτερο χαμηλότερο σε επτά εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας δεδομένων Preqin, και αυτό αυξάνεται ελαφρώς από το 2017. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή