Περισσότερες επιχειρήσεις στον 4ο κύκλο κρατικών δανείων

Περισσότερες επιχειρήσεις στον 4ο κύκλο κρατικών δανείων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Eνώ λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μια ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση στη σύνθεση των ενδιαφερομένων στέλνει αισιόδοξα μηνύματα στο οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή του, διαπιστώνεται ότι έχει περίπου διπλασιαστεί, σε σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους, ο αριθμός των νομικών προσώπων που έχουν υποβάλει αίτηση. Η πηγή εκτιμά ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κατά το ήμισυ είναι μη επιστρεπτέα πλέον η χρηματοδότηση, αλλά εν μέρει και στην αισιοδοξία που επικρατεί για την πορεία της οικονομίας, ενόψει του εμβολίου, κάτι που επιτρέπει στους επιχειρηματίες να πάρουν το ρίσκο και να δεσμευθούν ότι δεν θα κάνουν απολύσεις ώς το τέλος Μαρτίου, όπως προβλέπουν οι όροι της επιστρεπτέας. 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επικαλείται σε προχθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι χθες 364.244 δικαιούχοι είχαν υποβάλει, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport (www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Η πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε ότι εξ αυτών, περίπου 65.000-70.000 ήταν νομικά πρόσωπα, έναντι μόνο 33.000-37.000 στους προηγούμενους κύκλους. Επίσης, σημείωναν την αύξηση στις ατομικές επιχειρήσεις με εργαζομένους, που έφτασαν τις 78.000, αυξημένες κατά περισσότερες από 20.000 σε σύγκριση με προηγούμενους κύκλους. Οι υπόλοιποι περίπου 210.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συνολικά, ο κύκλος είχε επιτυχία, το ποσό έχει περάσει ήδη το 1,8 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 1,2 δισ. ευρώ, και υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, μια πολύ σημαντική στήριξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, χθες πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 97.662 δικαιούχων του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό ύψους 410 εκατ. ευρώ. Ετσι, μέσα σε μία εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 319.835, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση 1,53 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, παρέχοντάς τους ουσιαστική βοήθεια, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία και να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν πριν από την υγειονομική κρίση», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Τον Ιανουάριο

Ο επόμενος κύκλος αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να πάει για τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπως προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια. Αυτό γιατί ο τρέχων, 4ος κύκλος μπαίνει ήδη στον Δεκέμβριο και έχει επιτρέψει σε πολλές επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν, περιορίζοντάς τους τα περιθώρια για την επόμενη χρηματοδότηση σε πολύ μικρά ποσά (καθώς θα αφαιρούνται οι χρηματοδοτήσεις του τρέχοντος κύκλου).

Ενδιαφέρον προκαλεί, επίσης, στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την επιστρεπτέα δεν το έχουν κάνει έως τώρα. Αυτό σημαίνει, υποστηρίζουν, ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αντοχές.

Οι επωφελούμενοι της επιστρεπτέας έχουν άτοκη περίοδο χάριτος ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και στη συνέχεια εξοφλούν το τμήμα του δανείου που είναι επιστρεπτέο σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 0,74%.