Κέρδη 58,6 εκατ. για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Κέρδη 58,6 εκατ. για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη ήταν η επίδοση του ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με το πέρας του φετινού εννεαμήνου, κυρίως λόγω της πώλησης αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ, από το οποίο προέκυψε κέρδος ύψους 27,7 εκατ. ευρώ. 

Θετική ήταν και η συνεισφορά στα έσοδα από τη λειτουργία δύο νέων πάρκων, επίσης στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα το συνολικό χρέος του ομίλου υποχώρησε κατά 189,6 εκατ. ευρώ και πλέον διαμορφώνεται σε 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 789,4 εκατ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου η εισηγμένη πούλησε το αιολικό πάρκο Mountain Air που βρίσκεται στην πολιτεία του Αϊνταχο. Αγοραστής αντί τιμήματος 189,6 εκατ. ευρώ ήταν η Innergex Renewable Energy Inc.

Ετσι, τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 58,6 εκατ. ευρώ, από 40,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 43,3% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο. Αντίστοιχα, η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων κι επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙTDA) ανήλθε σε 152,3 από 131,4 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 15,9%. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται και στην έναρξη λειτουργίας των νέων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ. Η εταιρεία λειτουργεί σήμερα τρία πάρκα συνολικής ισχύος 513 MW στην πολιτεία του Τέξας. Τα δύο εξ αυτών (Fluvanna 2 και Bearkat) ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν από περίπου ένα χρόνο (τέλος Σεπτεμβρίου του 2019) και το 2020 θα είναι η πρώτη πλήρης χρήση, κατά την οποία θα καταγραφεί η σχετική συνεισφορά. Ως εκ τούτου, σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν κατά το φετινό εννεάμηνο και οι ενοποιημένες πωλήσεις, καθώς σημείωσαν άνοδο κατά 14,6% σε 241,4 εκατ. ευρώ, από 210,7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 203,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,3%. Μικρή πτώση σε 25 εκατ. ευρώ, από 26,3 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στο 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019. Τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 11,1 εκατ. ευρώ έναντι 12,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.373 MW από έργα ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπολογίζοντας και αυτές, ο όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW αιολικά πάρκα, σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. 

Σημειώνεται ότι στόχος είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τις 2.800 MW κατά τη διάρκεια της προσεχούς πενταετίας. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένη η έναρξη της κατασκευής νέων αιολικών πάρκων ισχύος 330 MW στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας (περιοχή Καφηρέας). Εξ αυτών, τα 150 MW ήταν ιδιόκτητα, ενώ τα υπόλοιπα 180 MW θα προέλθουν από τη φετινή εξαγορά της εταιρείας R.F. Energy Ομαλιές Α.Ε., η οποία διαθέτει 270 MW αδειοδοτημένων (ή προς αδειοδότηση) αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή