Με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία για το Brexit

Με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία για το Brexit

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτονικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, καθώς οδεύουμε προς την εκπνοή της προθεσμίας για μια συμφωνία μεταξύ των πρώην εταίρων. Μολονότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με μικρές απώλειες, έχουν συγκεντρώσει σημαντικά κέρδη στη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Δεδομένου ότι οι συνομιλίες έχουν αρχίσει από το Σάββατο, οι επενδυτές περιμένουν κάποιου είδους τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να καθιστά σαφές κατά πόσον η διαπραγμάτευση οδεύει προς κάποια εμπορική συμφωνία ή προς τη ρήξη, πέντε εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία. 

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,09% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 0,33%, ενώ με μικρά κέρδη 0,56% έκλεισε ο CAC 40 του Παρισιού. O Eurostoxx 50 έκλεισε με απώλειες 1%, ενώ πτωτικά κινούντο μέχρι αργά το βράδυ και οι δείκτες της Wall Street. Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας που αναπτερώνουν τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, υποτονικά κινήθηκε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης  EuroSTOXX 600.

Ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός δείκτης συγκέντρωσε πάντως κέρδη 15% καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου εν μέσω της αισιοδοξίας που ενέπνευσαν οι ειδήσεις για την παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια του περασμένου μήνα οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών και βρετανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκέντρωσαν κέρδη άνω του 14%. Επίσης στη διάρκεια του Νοεμβρίου ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού συγκέντρωσε κέρδη 22%, ενώ ο δείκτης ΙΒΕΧ της Μαδρίτης και ο FTSE MIB του Μιλάνου είχαν επίσης συνολική άνοδο 25%.

Οπως τόνισε στο Reuters ο Κόνορ Κάμπελ, αναλυτής στην Spreadex, «οι αγορές έχουν κινηθεί τόσο επιθετικά στη διάρκεια του Νοεμβρίου, ώστε δεν υπάρχει πλέον κάποιος άλλος παράγοντας που να προκαλέσει νέο ράλι των μετοχών». 

Τη μεγαλύτερη πτώση χθες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις Total, SE, BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν όλες εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και των αποφάσεων για την παραγωγή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή