Εύσημα ΔΝΤ για το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ

Εύσημα ΔΝΤ για το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κ. Γκεοργκίεβα συζήτησε με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τα συμπεράσματα του Ταμείου για την οικονομία του κοινού νομίσματος, στο πλαίσιο της αποστολής του υπό το άρθρο 4 του καταστατικού του.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ταμείου, «η σθεναρή αντίδραση της ΕΚΤ» στη νομισματική πολιτική, «ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης άνευ προηγουμένου» και άλλα μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο «συνέβαλαν στην άμβλυνση του αντικτύπου της κρίσης και στήριξαν μια ισχυρή ανάκαμψη στο γ΄ τρίμηνο». Παράλληλα, «η ανεργία δεν έχει αυξηθεί πολύ, χάρη στην ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας». Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνιστά έναν μείζονα κίνδυνο». Η αύξηση των κρουσμάτων και η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων «έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη και έχουν μειώσει την κινητικότητα», με αποτέλεσμα τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου να τα διαδεχθούν χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το δ΄ τρίμηνο. Η μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι επίσης πιο αδύναμη από τις προβλέψεις του World Economic Outlook του Ταμείου τον περασμένο Οκτώβριο, «εκτός αν η δυναμική της πανδημίας αλλάξει σημαντικά στους επόμενους μήνες».

Στα συμπεράσματα του Ταμείου αναφέρεται ότι «η ταχεία και ευρεία προμήθεια ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων πιθανώς να προκαλούσε μια γρήγορη ανάκαμψη» μέσα στο 2021. Τονίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο «θα έβλαπτε τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας». 

Το ΔΝΤ αναδεικνύει επίσης τη σημασία της χρηματοδότησης του Next Generation EU (η επίσημη ονομασία του Ταμείου Ανάκαμψης) να συνδέεται με την εφαρμογή των συστάσεων της Κομισιόν, ώστε οι πόροι του να «αποτελέσουν καταλύτη και όχι υποκατάστατο μεταρρυθμίσεων». Τέλος, το ΔΝΤ τονίζει ότι εξαιτίας του δεύτερου κύματος οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών θα πρέπει να παραμείνουν επεκτατικές «για περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά αναμενόταν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή