Σε μείωση κόκκινων δανείων κατά 6 δισ. στοχεύει η Εθνική

Σε μείωση κόκκινων δανείων κατά 6 δισ. στοχεύει η Εθνική

σε-μείωση-κόκκινων-δανείων-κατά-6-δισ-σ-561179962

Πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μείωση των κόκκινων δανείων κατά 6 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποίησης και ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας μέσω και της περαιτέρω μείωσης του δικτύου των καταστημάτων προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 9μήνου, ο επικεφαλής της ΕΤΕ υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, συναλλαγή από την οποία, όπως δήλωσε, «επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την ισχυρή θέση μας στη χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας». Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έθεσε ως προτεραιότητα την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων (project Frontier) που, όπως δήλωσε, θα εκκινήσει σε μερικές εβδομάδες και θα συντελέσει στη δραστική μείωση του υπολοίπου των κόκκινων δανείων της ΕΤΕ κατά περίπου 6 δισ. ευρώ από το σημερινό επίπεδο των 10 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι η Εθνική είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τη ζημία από την τιτλοποίηση μέσω της κερδοφορίας της, η οποία, με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου, ανήλθε στα 602 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Η ισχυρή κερδοφορία αποτυπώνεται και στον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος ανήλθε στο τέλος του γ΄ τριμήνου στο 15,9%, ενσωματώνοντας την αρνητική επίπτωση των προβλέψεων για την πανδημία, ύψους 429 εκατ. ευρώ (επί συνόλου προβλέψεων 640 εκατ.). Εξαιρώντας τα κέρδη μετά από φόρους του 9μήνου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχονται σε 14,5% και 15,4%, αντιστοίχως. 

Κατά τη διάρκεια του 2020, «στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας και την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, «προσφέροντας στοχευμένα μέτρα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών και δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, σε συνδυασμό με την ταχεία ενεργοποίηση των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης». Η ΕΤΕ έχει εφαρμόσει μορατόριουμ πληρωμών για δάνεια 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 200 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια και 2,1 δισ. ευρώ δάνεια προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Οπως δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, «συνολικά, πάνω από 85.000 λογαριασμοί πελατών μας έχουν επωφεληθεί από την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα είναι νοικοκυριά» και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, το ποσοστό αθέτησης οφειλών σε σχέση με τα δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή θα διαμορφωθεί στο 15%-20%.

Επίσης, οι νέες πιστοδοτήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έχουν υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσουν τον στόχο των 4 δισ. ευρώ για το 2020. Η τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και με τη λήξη των μορατόριουμ, προσφέροντας προϊόντα σταδιακής επαναφοράς της δόσης των δανείων στα προ COVID-19 επίπεδα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ έθεσε ως στόχο την καθιέρωση ενός ψηφιακού μοντέλου λειτουργίας της τράπεζας.

Το νέο επιχειρησιακό μοντέλο της ΕΤΕ θα εστιάζει σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες και εναλλακτικά δίκτυα τραπεζικής εξυπηρέτησης, τα οποία άλλωστε ενισχύουν τη δυναμική τους εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας. Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΤΕ, ο αριθμός των συναλλαγών στα καταστήματα μειώθηκε άνω του 60% τον Οκτώβριο σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, με τις συναλλαγές μέσω ψηφιακών και εναλλακτικών καναλιών να τις υπερκαλύπτουν, ενισχυόμενες κατά 33%. Ισχυρή αύξηση κατά 71% κατέγραψαν την ίδια περίοδο οι συναλλαγές e-banking. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή