Σε έξαρση βρίσκονται οι επενδυτικές απάτες εν μέσω καραντίνας

Σε έξαρση βρίσκονται οι επενδυτικές απάτες εν μέσω καραντίνας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση στις επενδυτικές απάτες έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, μέσω τηλεφώνου, κοινωνικών δικτύων ή e-mails, λόγω της ευρύτερης χρήσης του Διαδικτύου που γίνεται εν μέσω πανδημίας, lockdown και τηλεργασίας, καθώς και λόγω της ανόδου που έχουν σημειώσει μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά assets, εντείνοντας το… κυνήγι των αποδόσεων.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προειδοποιώντας και συμβουλεύοντας τους επενδυτές, μη αδειοδοτημένα πρόσωπα, χρησιμοποιώντας μεθόδους επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων (marketing) μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενα ότι προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες και υποσχόμενα «ασφαλείς επενδύσεις», διαφημίζουν συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κυρίως σε συνάλλαγμα (FOREX), πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο, συμβόλαια επί διαφορών (CFDs) και κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin.

Τα ύποπτα πρόσωπα συνήθως μιλούν άπταιστα ελληνικά και φαίνεται να έχουν γνώσεις οικονομικών θεμάτων. Πολλές φορές κατευθύνουν τους ανυποψίαστους επενδυτές σε ιστοτόπους ή χρησιμοποιούν μαρτυρίες και υλικό που φαίνεται αληθινό και δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στοχεύουν ιδίως σε υποψήφιους επενδυτές που αναζητούν επενδύσεις μέσω Διαδικτύου, μηχανών αναζήτησης ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διαφημίζουν διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις. Χρησιμοποιούν δε πολλές φορές εικόνες ειδών πολυτελείας ή διάσημα πρόσωπα ώστε να πείσουν για τις επενδύσεις αυτές.

Η Ε.Κ. εφιστά την προσοχή στους επενδυτές, καθώς μπορεί η διαφήμιση να συνδέεται στη συνέχεια με έναν άλλο ιστότοπο, όπου καλείται κάποιος είτε να επενδύσει σε μια πλατφόρμα, αφού δώσει τα στοιχεία του, είτε να ανοίξει ειδικό λογαριασμό τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία που διαφημίζεται.

Επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι παθόντες αναφέρουν ότι αρχικά οι επενδύσεις τους εμφάνιζαν σημαντικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα να επενδύσουν περισσότερα χρήματα, ωστόσο στη συνέχεια, όταν ζητούσαν να τους αποδοθούν τα κέρδη τους, με διάφορα προσχήματα η κατάθεση στον λογαριασμό τους καθυστερούσε υπερβολικά και στο τέλος ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα απενεργοποιούνταν, με αποτέλεσμα την απώλεια των χρημάτων τους.

Οι επενδυτές συνεπώς πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπουν διαφημίσεις που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και να είναι προσεκτικοί εάν επικοινωνούν μαζί τους μέσω τηλεφωνικού αριθμού είτε άγνωστου είτε ακόμη και με πρόθεμα άλλης χώρας. Τον τελευταίο καιρό έχει μάλιστα διαπιστωθεί μια αύξηση τέτοιων τηλεφωνημάτων με πρόθεμα (+44). Πριν προβούν σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων ή απόφαση για επένδυση, η Ε.Κ. τονίζει πως θα πρέπει απαραιτήτως να διενεργούν έλεγχο των στοιχείων τής εκάστοτε εταιρείας (όνομα, έδρα, εάν είναι αδειοδοτημένη από υπαρκτή αρμόδια εποπτική αρχή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή